14.3 C
Amposta

Gandesa acull 300 persones en contra de la massificació de renovables

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Unes 300 persones han protestat aquest diumenge a Gandesa, a la Terra Alta, per demanar un nou model energètic que sigui més “sostenible”, “just” i “participatiu”. En aquesta acció i també en la resta que s’han organitzat gairebé de forma simultània al Camp de Tarragona, Ponent, la Catalunya Central i el Penedès, els ecologistes han exigit la derogació del decret llei 16/2019 i han reclamat que s’apliqui la moratòria promesa per aturar la tramitació dels centenars de projectes eòlics i fotovoltaics projectats arreu de Catalunya. Els activistes preveuen noves protestes unitàries.

La Xarxa per la Sobirania Energètica i la Xarxa d’Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa han impulsat mobilitzacions arreu de Catalunya aquest diumenge sota el lema “El territori diu Prou. Sí a les renovables, però no així”. Amb les protestes unitàries, les entitats ecologistes denuncien les “agressions” i la “massificació” que pateixen comarques com la Terra Alta, les Garrigues, el sud del Segrià o la Conca de Barberà. Segons dades de Gepec- Ecologistes de Catalunya, d’ençà que va entrar en vigor el decret 16/2019 s’han projectat 133 parcs eòlics i 320 de fotovoltaics.

Els ecologistes han reclamat la paralització immediata de la tramitació de tots els projectes de renovables, excepte dels d’autoconsum i els d’iniciativa pública o privada que es basin en la sostenibilitat. També han demanat que els nous projectes s’ubiquin tant en zones industrials, per no “trinxar” més els espais naturals i agrícoles, com en zones periurbanes degradades, de baix valor ambiental i agrari.

A la Terra Alta la mobilització l’han coorganitzat Trenquem l’Ametlló, GEPEC Ecologistes de Catalunya, Stop Vandellós II, Salvem lo Montsià, Plataforma Tivissa Sud, Salvem Torrefullola i La Mola, i Terra Alta Viva. Les entitats demanen la derogació del decret llei 16/2019 i la redacció i validació d’un model d’implantació de les energies renovables participatiu, sostenible i respectuós amb els espais naturals, la biodiversitat, els paisatges, el patrimoni cultural i els espais agraris.

Territori modificarà el decret de renovables

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s’ha obert a modificar el decret d’energies renovables. En primer lloc, per clarificar els criteris pels quals es descarten els projectes per tal que els promotors els coneguin i s’eviti així una “allau” de propostes que acaben descartades i que “neguitegen” el territori. També es vol que les associacions municipalistes entrin a la ponència que avalua els projectes, per donar especialment suport als micropobles. Amb tot, Calvet ha insistit en la defensa de la ponència com a instrument per destriar els projectes viables. En un any, s’han considerat viables un 20% de les propostes -100 parcs eòlics i 200 de fotovoltaics-, un 35% viables condicionats i un 45% no viables.

En declaracions a TV3, ha defensat que aquestes xifres “demostren que la ponència és un autèntic filtre”. Ha afegit que a través d’aquesta s’analitza des de diversos àmbits per garantir que les propostes que s’acaben autoritzant respecten el paisatge i el territori.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -