14.3 C
Amposta

Ferran Bel aplaudeix la rectificació de govern espanyol amb els romanents dels ajuntaments

Bel exigeix mesures complementàries: "Aquest augment del sostre de despesa ens sembla necessari davant d'aquesta situació excepcional"

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Ferran Bel, secretari d’organització del Partit Demòcrata i portaveu econòmic al Congrés ha explicat aquest dimarts el vot favorable a l’augment del sostre de despesa, així com la suspensió de les regles fiscals per a l’any 2020 i 2021. “No ens sembla una festa de la despesa, sinó que ens sembla la despesa necessària davant d’una situació excepcional, i davant de situacions excepcionals, mesures excepcionals”, ha dit Bel, que considera que “els 196.097.000 milions d’euros” com a sostre de despesa per als pròxims pressupostos generals de l’Estat són “raonables”, ja que incorporen una part important dels fons europeus i un increment de “despesa imprescindible” davant la situació de crisi econòmica i social generada per la pandèmia.

A més, tal com venia reclamant Bel, es permet la utilització sense condicionants dels romanents de tresoreria sense que sigui necessari cap préstec a l’administració general de l’Estat per part dels ajuntaments, i això “és possible avui i ho era a l’agost i setembre”, ha subratllat el diputat, abans d’insistir: “Aleshores vostè deia que no podia ser, que havia de modificar la llei i la Constitució perquè els ajuntaments poguessin fer ús dels seus romanents, és evident que això no és així”. Bel ha congratulat al Govern espanyol per la rectificació, encara que ha lamentat el temps perdut; no obstant això, ha destacat que queden “aspectes substancials pendents al voltant de l’àmbit municipal”: el fons de 5.000 milions, 3.000 el 2020, a distribuir entre tots els ajuntaments; el fons per al transport públic municipal, les actualitzacions de la PIE i ajudes des de les diputacions per als ajuntaments amb romanents negatius.

En aquest sentit, ha dit que “aquestes mesures s’han d’aprovar en els pròxims dies, els romanents eren necessaris, però aquestes mesures també ho són”. Això mateix és el que es reclama des de la FEMP, les entitats municipalistes de Catalunya, l’ACM i la FMC. “Haurien de portar-ho a votació perquè si no tindran problemes amb els Pressupostos”, ha avisat.

Amb relació al pla pressupostari, Bel ha celebrat que, davant aquesta situació de crisi econòmica, l’Executiu de Pedro Sánchez renunciï a una pujada massiva dels impostos i que, tal com s’havia sol·licitat, no es procedeixi a un increment generalitzat de l’IVA que podria incloure l’educació i la sanitat. L’únic increment de l’IVA confirmat per la ministra ha estat el de les begudes ensucrades.

Finalment, segons Bel, el plantejament que ha expressat la ministra amb relació als pressupostos pot considerar-se “un bon inici”, però ha deixat clar que “el Govern espanyol ha de portar els comptes com més aviat millor a la cambra i buscar els màxims acords possibles”.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -