14.3 C
Amposta

Èxit de participació en la ruta per les construccions de pedra seca de Tivenys

Territori Inhòspit fa un salt qualitatiu amb un ajut de recerca concedit per l'Institut Ramon Muntaner

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Campus Extens de la URV de Tortosa ha realitzat aquest diumenge dia 24 d’abril una ruta guiada a les construccions de pedra en sec del terme municipal de Tivenys, que ha organitzat conjuntament amb el Centre d’Estudis Territori Inhòspit i l’Ajuntament.

La ruta guiada pel patrimoni arquitectònic de Tivenys va ser tot un èxit, segons els organitzadors. La van dur a terme unes 60 persones que van poder gaudir de construccions tan singulars com els cocons o aljubs de barraca de volta, alguns de grans dimensions i de fins a 5 metres de profunditat. També van poder veure molins de Moles horitzontals per a moldre olives i cereals, xavalls, amagatalls, pedres de molí, entre altres.

Javier Mauri, un dels creadors de Territori Inhòspit, explica a Imagina Ràdio que la valoració que en fan és molt positiva, sobretot perquè han tingut molt bona resposta de la gent. Des de l’associació tenen previst dur a terme rutes guiades almenys cada trimestre per donar a conèixer tot aquest patrimoni. L’objectiu és continuar treballant i acabar configurant una guia amb rutes de diferents tipus perquè tothom qui vulgui pugui dur-les a terme. “Volem ajuntar l’excursionisme, fer esport, amb visitar les construccions de pedra seca obrint un ventall de rutes amb dificultats diferents per tota classe de persones”, explica Mauri, que assegura que, de moment, si algú té ganes de visitar les construccions els pot seguir o posar-se en contacte amb ells a través de les xarxes socials.

D’altra banda, Elena Espuny, responsable del Campus Extens de la URV a Tortosa, afirma que aquesta activitat a Tivenys és la segona que realitza el Campus Extens, després d’una altra de diferent temàtica a Campredó. “La nostra idea és continuar col·laborant amb entitats, creadors, grups, associacions o agents culturals del territori, ja que cadascú coneix amb profunditat la seua temàtica i el Campus Extens fa d’altaveu”, diu Espuny. A més, segons la responsable, és una alternativa a la majoria d’activitats que es duen a terme al Campus, perquè la majoria son dins d’aules i de dilluns a divendres. “També volem sortir a la natura el cap de setmana i veure de primera mà el patrimoni de casa nostra”, comenta Espuny.

En concret, segons explica Elena Espuny, “ens interessava molt la pedra en sec perquè la UNESCO va declarar-la patrimoni cultural immaterial de la humanitat”. A més a més, Espuny detalla que Territori Inhòspit ha fet un salt qualitatiu amb un ajut de recerca concedit per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU). L’antropòleg Francesc Ventura durà a terme un treball de camp i un recull de memòria oral per conèixer el veritable ús i el sentit de les construccions de pedra seca de Tivenys. Tot això permet a l’entitat continuar treballant i estudiant el patrimoni històric del municipi.

L’activitat també ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tortosa i ha comptat amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner i Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -