14.3 C
Amposta

Èxit de les Jornades Citrícoles d’Alcanar que consoliden el model mixt presencial i virtual

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Un any més, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural  (DACC) de la Generalitat de Catalunya, juntament amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i l’Ajuntament d’Alcanar, ha organitzat les Jornades Citrícoles d’Alcanar, un referent en el món de la citricultura, que arriben a la vint-i-vuitena edició.

En aquesta edició de les Jornades Citrícoles d’Alcanar, que s’han celebrat el 15 i 16 de novembre, s’ha volgut retre homenatge a l’esforç constant de totes les dones canareves que han treballat de forma invisible al camp i a les empreses citrícoles de la població i que amb el seu treball han contribuït a la millora econòmica, social i cultural, i  han situat el poble d’Alcanar com a referent en el món dels cítrics.

Rosabel Arbó, cap de l’Oficina Comarcal del Departament d’Acció climàtica al Montsià, a la presentació ha volgut “animar a totes les dones a implicar-se en els llocs de decisió perquè els problemes del camp no tenen sexe, és feina de totes i de tots”.

Maribel Ramon, regidora d’Acció Social i Igualment, ha explicat que “el sector agrari és un dels pilars de l’economia del nostre municipi i les dones han tingut un paper molt important perquè Alcanar estiga ben posicionat. La regidora també ha afegit que “el sector rural no és aliè a la lluita per la igualtat i el reconeixement de les dones dins la nostra societat, sinó que és un sector on encara està més invisibilitzada la figura de la dona”.

Per això, l’Ajuntament d’Alcanar, en el marc de les Jornades, amb el suport de l’Associació de Dones del Món Rural i el DACC, ha organitzat una exposició retrospectiva per a donar visibilitat al rol de les dones rurals i defensar-ne els interessos i necessitats. L’exposició es pot visitar a l’edifici de Serveis Agraris fins al 31 de desembre i després està previst que es trasllade a altres poblacions.

A l’exposició es poden veure 70 fotografies que reflecteixen l’evolució que ha tingut la dona dins el món rural del municipi. Es poden veure dones collint, als magatzems, etc., i també reflecteixen la trajectòria del sector.

Jornades tècniques

A les Jornades, com és habitual, hi ha hagut xarrades tècniques sobre temes d’actualitat per al sector, com la millora del funcionament de la cadena alimentària, les noves varietats de clementines i les plagues que afecten el conreu. Les jornades han concentrat les diferents ponències en dos dies que s’han pogut seguir en directe des de la sala d’actes de l’Edifici de Serveis Agraris i també de forma virtual a través de l’streaming.

Jordi Monfort, regidor d’Agricultura, destaca “la bona assistència de públic”  i posa en valor el canvi de format de les jornades, ja que permeten transcendir de l’àmbit local per arribar arreu. “La nova modalitat ens permet marcar-nos un objectiu més ambiciós. Hem creat una videoteca, amb totes les ponències, de primer nivell, dels diferents especialistes que participen en les jornades. Ara tenim un recurs valuós al qual es pot accedir de manera permanent i que està disponible per a la comunitat educativa, els tècnics, professionals, etc.”, ha detallat Monfort.

Programació

Begoña Amorós Grau, gerent de Cítrics Terres de l’Ebre, ha presentat l’associació de dones del món rural pageses i ramaderes de Catalunya i Isabel Gomar Jimenez, cap del Servei d’Indústries i Comercialització Agroalimentària del DACC, ha parlat sobre el control de la cadena alimentària a Catalunya: CadeCAT.

José Miguel Campos i Mate Martinez Ferrer, investigadors de l’IRTA han fet una ponència in situ sobre el control sostenible de Tetranychus urticae en clementins. Josep Cuenca, tècnic d’AVASA, ha explicat les noves varietats de clementines, mentre que Maite Martinez Ferrer, investigadora de l’IRTA, ha abordat la problemàtica del cotonet de Sud-àfrica (Delottococcus aberiae), fent un recorregut a la seua situació actual i a les perspectives de futur.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -