14.3 C
Amposta

Esquerra demana a l’Estat l’actualització dels Plans d’Emergència Nuclear i un simulacre d’emergència

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La diputada al Congrés Norma Pujol i el senador Miquel Aubà han fet públic el contingut de la Proposició no de Llei (PNL) que han registrat a les Corts espanyoles sobre l’actualització dels Plans d’Emergència Nuclear Exteriors. Pujol ha explicat que  “Esquerra demanem a l’Estat que actualitzi els Plans d’Emergència Nuclear Exteriors d’acord amb la normativa europea i organitzi un simulacre d’emergència general”.  Segons la diputada “l’actualització dels plans no és un tema de preocupació local, que també; sinó que és de preocupació general, i per tant ha de ser un tema central en la política de l’Estat”.

Pujol ha recordat que “durant els darrers trenta anys només s’ha realitzat un simulacre general d’emergència nuclear quan s’haurien de realitzar de manera regular per constatar les mancances i deficiències existents”.

La  diputada ha fet saber que ella i el senador Aubà van convidar per carta el president del Consejo de Seguridad Nuclear a visitar la zona de les centrals per entrevistar-se amb els alcaldes. Aquest els ha contestat que coneixia els dèficits i les demandes, i que quan l’agenda li permetés faria una visita als municipis.

Miquel Aubà ha manifestat que “demanarem la compareixença del Ministre Marlaska per demanar-li que es faci un simulacre general d’emergència nuclear, i que expliqui quan s’actualitzaran els plans exteriors i facilitaran als municipis els recursos, mitjans i infraestructures adequats”.

La PNL presentada per Esquerra Republicana demana que el govern espanyol transposi la totalitat de la Directiva 2014/87/Euratom, i que s’aprovi un nou Pla d’Emergència Nuclear Exterior de les centrals d’Ascó i Vandellòs (PENTA) ampliant la zona I (zona de mesures de protecció urgents) amb una nova subzona IIA per incorporar els municipis situats entre els 10 kilòmetres i 20 kilòmetres de les centrals.  A més de facilitar-los els mateixos mitjans i recursos que als de la zona I.

També es demana assegurar la cobertura de telefonia mòbil total als municipis de la zona I, així com la construcció, adequació i manteniment de les principals infraestructures de comunicació (carreteres, vies ferroviàries, estacions de tren) que permeten la concentració i evacuació de la població.

La iniciativa republicana sol·licita la professionalització de la gestió dels plans municipals d’emergència nuclear mitjançant la creació d’una nova figura professionalitzada de tècnic de protecció civil resident a cada àrea nuclear. Aquesta hauria de prestar ajuda, assessorament, informació i coordinació als ajuntaments, a més de supervisar  l’actualització i seguiment dels plans i dels simulacres. Per últim, s’insta el Govern espanyol a acordar, mitjançant una llei o conveni, el trasllat al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, la direcció i gestió del PENTA.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -