14.3 C
Amposta

Especular dur al desastre

El permís que s'ha donat al projecte és d'una autorització inicial emesa fa tres anys amb el mateix objectiu que va ser vetat per l'aprovació de la llei del canvi climàtic (Art.9) per tant, la legislació vigent no facilita l'obertura d'aquesta mina d'hidrogen

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Per arribar al 2050 amb la descarbonització total tal com marca l’agenda sobre el canvi climàtic de la UE alguns governs de la Unió han apostat fort per l’energia de l’Hidrogen verd, un d’ells el que el dia d’avui ha agafat la seva Presidència, Pedro Sánchez.

L’hidrogen és el primer element de la taula periòdica, l’element químic més lleuger que hi ha, el seu àtom està format per un electró i un protó sent molt estable en forma de molècula (H2) que en condicions normals els gasos, íncipit, incolor i inodor, es pot emmagatzemar no genera emissions contaminants i va bé com a combustible de motors, també es fa servir en la indústria química i aquí sí que contamina. Gas que tenim a les tres quartes parts del planeta i que es troba a l’aigua també, s’utilitza com a vector energètic provinent de fonts renovables amb zero emissions i el seu ús juntament amb els combustibles líquids de baixa petja de carbó són essencials per la descarbonització marcada a l’agenda Europea.

La primera mina d’hidrogen d’Europa es vol obrir a Monzon (Osca) a prop del riu Cinca, afluent de l’Ebre, a una profunditat de quatre kilòmetres, en el cor de la zona amb més densitat agroindustrial del país sent una gran amenaça pels molts aqüífers que hi ha a la zona. Vull recordar els impactes mediambientals que ha suportat aquesta zona la llera del riu pateix encara la petja del DDT i el Mercuri que les empreses Montecinca i Químiques del Cinca varen abocar durant molts anys els residus de la fabricació de Dicofol al riu Cinca i com afluent de l’Ebre aquest era el que rebia tota aquesta contaminació, mireu si és greu que encara avui, el Pla de Pesca de l’Aragó prohibeix menjar els peixos capturats aquest riu, estudis recents de la CHE diuen que en la seva llera encara si pot trobar Antracè,Crom,Zenc o Níquel, contaminació que s’ha anat afegint a l’Ebre complicant encara més el seu estat, no oblidem que és el segon riu més contaminat del país i això no ajuda. Les aigües del Cinca serveixen per l’Agroindústria i en l’última dècada s’han reduït a 434 Hectòmetres anuals el cabal que arriba a l’Ebre quan la seva aportació natural era de 2000 Hectòmetres anuals segons la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre).

Ara la zona està assetjada per les renovables, l’empresa Helios Aragon amb matriu a Singapur i seu a Madrid ha obtingut l’aval del govern de l’Aragó per fer un sondeig amb una suposada bossa d’hidrogen ubicada a Monzon ,projecte que vol extreure cinquanta mil tones anuals d’aquest gas a partir del 2028 amb una durada de 20 a 30 anys. El govern de l’Aragó perquè el projecte tiri endavant ha fet una declaració d’interès autonòmic per acurçar les gestions i tràmits que ha de fer l’empresa i ha suavitzat els controls mediambientals dels impactes, tot el projecte es basa en indicis de la possible presència que varen detectar l’any seixanta, l’empresa publica Eupasa, al buscar hidrocarburs. El permís atorgat ara a l’empresa és d’una autorització inicial emesa fa tres anys amb el mateix objectiu d’hidrocarburs, vetat per la llei de canvi climàtic (Art.9 ).

Si aquest projecte va endavant a pesar que la legislació vigent no facilita que es puguin fer aquestes extraccions els impactes al medi ambient poden ser brutals, per un cantó la contaminació que pot surar del pou de quatre kilòmetres verticals que han d’obrir per arribar al suposat hidrogen, l’altre problema són la gran quantitat d’aqüífers que hi ha al seu voltant, qualsevol fuga en les canonades pot ser fatal i per últim els residus que poden acabar al Cinca i per empatia al riu Ebre. Esperem que el sentit comú guií als responsables i que el projecte no sigui només una idea, que hi hagi prospeccions per assegurar que l’hidrogen està a sota i no siguin només especulacions, perquè es faria un mal irreparable en una zona molt castigada per l’Agroindústria, al riu Ebre i la nostra comarca. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -