14.3 C
Amposta

Es presenta un nou codi d’accessibilitat a Catalunya, que contempla l’accés a espais naturals, platges, hotels i piscines

Aquest codi detalla les mesures en matèria d'accessibilitat aplicables a l'edificació, el transport, l'urbanisme, els productes i els serveis, tant públics com privats, en espais existents i de nova creació

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest dimecres, una cinquantena de representants institucionals i personal tècnic s’han reunit a Tortosa per participar en una sessió informativa sobre el nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya. Aquest codi detalla les mesures en matèria d’accessibilitat aplicables a l’edificació, el transport, l’urbanisme, els productes i els serveis, tant públics com privats, en espais existents i de nova creació.

Albert Salvadó, delegat del govern ha sigut l’encarregat d’inaugurar l’acte que també ha comptat amb la participació de l’arquitecte Enric Rovira-Veleta i la interiorista especialitzada en accessibilitat Amaia Larrañaga Praderas, membres del Consell d’Accessibilitat. També ha estat present el director territorial del Departament de Drets Socials a les Terres de l’Ebre, Juanma Jaramillo Ropraz.

Aquest nou reglament, fruit del desplegament de la Llei d’accessibilitat, adapta el marc normatiu català a les directrius de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides. A més de substituir la regulació vigent des de l’any 1995, incorpora i harmonitza les directrius de la normativa bàsica estatal i europea.

El codi, estructurat en 199 articles, emmarca tres grans línies d’actuació:

  1. Millora de les condicions d’accessibilitat de tot allò que es dissenyi de nou.
  2. Impuls de la transformació de l’entorn existent.
  3. Incorporació de l’accessibilitat comunicativa i cognitiva.

Una de les novetats d’aquest codi és la regulació dels espais naturals, amb especial atenció a les platges, assegurant prou punts accessibles i distribuïts adequadament per tot el territori. També s’han establert condicions d’accessibilitat per als establiments hotelers i s’ha inclòs l’accessibilitat a les piscines.

Pel que fa a l’adequació de l’entorn existent, el codi estableix terminis i directrius detallades per dur a terme ajustos raonables que eliminin barreres significatives. A més, es preveu un termini d’entre 8 i 15 anys per a les actuacions d’adequació d’espais, equipaments i serveis per part dels ens locals, segons la mida del municipi.

Finalment, s’incorpora l’accessibilitat comunicativa i cognitiva en tota la seva extensió, amb l’objectiu de garantir que les persones amb discapacitats sensorials i cognitives tinguin les mateixes oportunitats que la resta de la ciutadania.

Aquest codi representa un pas significatiu cap a una societat més inclusiva i accessible per a tothom, en línia amb les necessitats i els drets de les persones amb diversitat funcional.

Redacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -