14.3 C
Amposta

Es podia preveure la greu tromba d’aigua d’Alcanar?

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Alcanar ha sigut el més afectat per la tromba d’aigua d’aquest dimecres. El municipi ha recollit 233,5 l/m², 77,7 l/m² dels quals han caigut en tan sols trenta minuts, entre les dotze i dos quarts d’una. El rècord fins ara que era de 78 l/m² del 12 d’octubre del 2016 a Cabrils, en un aiguat que va acumular 220 l/m².

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) havia previst pluges intenses a la zona, però l’aiguat s’ha estancat durant molta estona al sud del Montsià, en concret a Alcanar, i aquesta hauria estat la causa que ha afavorit aquest escenari de precipitacions torrencials. Les pluges acumulades en municipis del voltant no han sigut tan importants: als Alfacs hi han caigut 130 l/m², a Amposta 65 i a Ulldecona 34. També ha afavorit l’aiguat la presència de la serra del Montsià, una petita serralada a tocar del mar que ha fet palanca per afavorir la precipitació.

Aquest tipus d’aiguats son especialment probables en aquesta època de l’any, quan la temperatura de l’aigua és més alta. El fet que el canvi climàtic estigui fent pujar tant la temperatura de l’aigua com la de l’aire afavoreix que aquests aiguats torrencials puguin ser cada cop més forts. Per cada mig grau que puja la temperatura del mar augmenta un 3% la humitat a l’atmosfera. Més humitat es tradueix en potencial per a aiguats més importants.

Aquest dijous a la tarda i al vespre el temps seguirà sent insegur i es podrien repetir alguns ruixats més puntuals i es poden escapar xàfecs curts de 30 o 40 l/m². Divendres hi haurà més estones de sol, però a la tarda rebrotaran els xàfecs sobtats, en aquest cas més concentrats al Pirineu, al Prepirineu, a la Catalunya Central i en comarques interiors de Girona.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -