14.3 C
Amposta

Errors del vegetarianisme

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Cada dia hi ha més adeptes al fet de ser vegetarià, però realment la dieta del vegetarià té mancances nutricionals?

El vegetarianisme és una dieta basada en vegetals -és a dir, fruites, verdures, llegums i cereals- que exclou la carn i el peix i també els subproductes del sacrifici d’animals, com ara el quall o la gelatina. Pot incloure -en algunes variants- productes derivats d’origen animal com els làctics (el iogurt, el formatge, la mantega o la nata), els ous o la mel. El vegetarianisme total o “veganisme” exclou també els làctics, els ous i qualsevol producte d’origen animal com la pell, el cuir o la llana.

Es parteix de la base que la dieta d’un vegetarià pot ser sana i equilibrada sense carències significatives dels diferents nutrients.

I també es parteix de la premissa que una dieta vegetariana comporta una sèrie d’actituds ètiques i mediambientals. I és probablement en aquest aspecte on alguns vegetarians cauen en contradiccions (o errors) per desconeixement, per no qüestionar-se d’on procedeix allò que es menja. No tenir en compte l’origen dels aliments suposa un impacte terrible per a la salut del planeta. I curiosament, tot i la quantitat d’informació de què es disposa, encara hi ha moltes persones que això no s’ho pregunten. D’aquesta manera molts superaliments de moda en dietes veganes i vegetarianes -des de l’alvocat a l’anacard, la quinoa o l’açaí- arriben des de l’altra punta de la Terra i aquesta globalització no és sostenible. Per a ser vegetarià o vegà és fonamental tenir la mirada dels aliments posada en el territori. Les fruites, verdures i hortalisses de la dieta han de ser, sense excepció, de temporada i de proximitat.

Un dels principals errors que cometen moltes persones és intentar arribar de cop al vegetarianisme o al veganisme; quan el més sensat és que sigui aquest pas sigui un procés gradual. Si s’està acostumat a una dieta omnívora passar de cop al veganisme no només pot ser complicat en l’àmbit emocional i de socialització, sinó també físicament, ja que pot ser que el cos reaccioni malament en retirar de cop tants aliments que eren habituals. Però hi ha “vegetarians” que l’únic canvi que apliquen és substituir, per exemple, l’hamburguesa de carn per una vegetal, però la segueixen acompanyant amb patates fregides, i continuen prenent llet i cereals industrials i altres aliments on la seva producció impacta decisivament en el medi ambient.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -