NotíciesPolítica

En Comú Podem exigirà una comissió d’investigació efectiva sobre el projecte Castor

El cap de llista d’En Comú Podem a Tarragona, Ismael Cortés, ha assumit aquest divendres el compromís de treballar en la propera legislatura perquè el Congrés dels Diputats obri de nou una comissió d’investigació per depurar responsabilitats al voltant del projecte Castor. El ple del Congrés ja va aprovar el setembre de 2018 la creació d’aquesta comissió, que finalment no va ser efectiva perquè va ser activada pocs dies abans de la dissolució de les Corts. Ara, el candidat d’En Comú Podem a Tarragona ha reiterat el compromís de portar fins a la cambra baixa l’obertura de la investigació amb l’objectiu de depurar responsabilitats polítiques. “Exigirem una comissió d’investigació efectiva”, ha dit. A banda d’escoltar l’empresa i els responsables polítics del fiasco del Castor, es vol que en la comissió d’investigació siguin escoltats també tots aquells representants de la societat civil que puguin contribuir a fer un diagnòstic acurat dels efectes i causes del Castor i a transmetre demandes socials de reparació del greuge produït.

Cortés s’ha reunit aquest divendres a Alcanar amb la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, que treballa des de l’any 2007 contra aquest projecte d’emmagatzematge de gas. El candidat d’En Comú Podem a Tarragona ha intercanviat impressions amb Evelio Monfort, portaveu de la plataforma ciutadana. Monfort ha transmès a Cortés la necessitat de seguir exigint responsabilitats per tal que puguin ser indemnitzats per danys patrimonials i morals els afectats  per les expropiacions de terrenys per a la construcció de les canonades i també pels terratrèmols que van provocar les maniobres d’injecció de gas a la plataforma marina.

Després de la reunió amb la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, Ismael Cortés s’ha preguntat perquè l’Estat “ha d’indemnitzar el càlcul fallit d’una inversió privada quan queda clar que va haver negligència de l’empresa per no haver fet els estudis necessaris quan sí que hi havia evidències tècniques de risc sísmic”. En aquest sentit, la Plataforma Ciutadana de les Terres del Sénia ha recordat que ja havien advertit del risc sísmic l’Observatori de l’Ebre i, als anys 70, la petrolera Shell. És per tot plegat queCortés ha rebutjat que el cost de les indemnitzacions hagi de ser assumit per la ciutadania, ja que per a En Comú Podem “va haver dolo i negligència per part de l’empresa”.

Desmantellament total de les instal·lacions

El candidat per Tarragona també ha transmès la voluntat de treballar per garantir el desmantellament total de totes les instal·lacions del projecte Castor, per tal d’evitar que aquest projecte fallit pugui generar futurs danys ambientals. De fet, Cortés ha apuntat que és important que la comissió d’investigació no deixi de banda l’exigència de responsabilitats per les afectacions socials i ambientals del Castor. I s’ha deixat clar que el cost del desmantellament, que un estudi previ de la companyia Enagás de febrer de l’any 2018 xifrava en més de 260 milions d’euros, ha de ser assumit íntegrament per l’empresa responsable.

Redacció – T. R.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close