14.3 C
Amposta

[VÍDEO] El temporal malmet el 20% de la producció de marisc al Delta de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha començat a avaluar els danys al Delta del temporal Gloria amb una primera xifra per al sector aqüícola. S’ha perdut el 20% de la producció de marisc i caldran 1,5 milions d’euros per recuperar les batees trencades. També es treballa amb urgència per netejar el fons marí perquè els efectes de la tempesta tenen encara moltes pesqueres a port sense poder sortir a feinejar. El Departament investiga quin és l’origen dels centenars de tonyines que han aparegut a les costes i que arrepleguen, mortes, les embarcacions d’arrossegament. Com estan putrefactes, malmeten la resta del peix. Adverteixen també del risc de consumir-ne carn arran de les imatges de ciutadans esquarterant-les.

“No només és el què s’ha carregat el Gloria i a què ha afectat, sinó que hi ha efectes col·laterals de primer ordre que era evident que trobaríem passades unes hores i uns dies. Volem ser els primers a detectar-los i ja els tenim”, ha apuntat la consellera Jordà, després de visitar la costa deltaica i reunir-se amb les confraries de pescadors. Serà “una feina de cirurgia” però ha avançat que l’acció més immediata i urgent que s’ha començat a fer és la neteja del fons marí. La pèrdua de material als ports que ha arrossegat el mar està perjudicant els pescadors i encara hi ha pesqueres que no poden sortir a feinejar. A més a més, els mariscadors de la zona del Trabucador, a Sant Carles de la Ràpita, han de buscar altres indrets per fer-ho o en el cas dels pescadors d’angula, Jordà ha avançat es preveu posposar l’inici de la veda.

Les línies d’ajut que el Departament posarà a l’abast del sector s’estan treballant. D’entrada, els aqüicultors necessitaran un mínim d’1,5 milions d’euros. Almenys el 20% de la producció s’ha perdut i caldrà reparar bona part de les batees dels musclos. “No està acabat de quantificar però hi haurà els ajuts que siguin necessaris, no escatirem absolutament res”, s’ha compromès la consellera. “El sector primari a l’Ebre té un rol importantíssim i és el mateix batec del sud del país. La Conselleria del ram el defensarem a capa i espasa”, ha afegit Jordà.

L’origen de les tonyines mortes

El Departament investiga quin és l’origen dels centenars de tonyines mortes que han aparegut a les costes ebrenques i troben al mar, després del temporal. Necessiten quantificar-les per “donar ordres i directrius específiques” de què fer-ne si es pesquen amb les xarxes d’arrossegament o es troben al litoral. “Hem de saber d’on pot provenir i que ens expliquin i ens doni números”, ha dit la consellera.

Jordà ha assegurat que és “qüestió” d’hores resoldre-ho i ha explicat que ja s’han posat en contacte amb el grup Balfegó, propietari de les granges d’engreix de la costa de l’Ametlla de Mar. La companyia tonyinaire va emetre un comunicat assegurant que no havia patit grans desperfectes en les seves instal·lacions però que hagin aparegut tants exemplars morts, més de dos-cents només al Trabucador, fa sospitar que pot existir “una relació directa”. “Les coses no passen per generació espontània. No crec que sigui molt complicat saber d’on provenen i se’ns donin números”, ha apuntat Jordà.

A més a més, la secretaria de Pesca s’ha posat en contacte amb el Ministeri per evitar que se sancioni els pescadors. La pesca de la tonyina roja està estricament regulada per quotes, se’n vigila la pesca furtiva però si aquests dies es recullen tonyines mortes o malferides al mar, com està passant, s’hauran de portar a port perquè tampoc es poden tornar a llençar al mar. El Departament adverteix també dels riscos de consumir la carn d’aquests túnids. “Si ens emportem una tonyina que no està en bon estat afecta l’activitat econòmica en si però si la consumeixo, el responsable és un mateix”, ha avisat Jordà. Fonts el Departament alerten de les reaccions al·lèrgiques que pot provocar.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -