14.3 C
Amposta

El teixit associatiu de la Terra Alta considera de “massacre” la instal·lació de noves centrals eòliques

La Plataforma en Defensa de la Terra Alta i l'Ateneu La Pastora denuncien que aquesta és la fi de qualsevol perspectiva de futur per a la comarca

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ateneu Cooperatiu La Pastora i la Plataforma en Defensa de la Terra Alta han emès un comunicat on asseguren que hi ha sobre la taula 5 nous projectes de centrals eòliques a la comarca. Un macroprojecte, segons l’entitat, de 200MW amb un total de 63 nous aerogeneradors, més grans dels que hi ha instal·lats en aquests moments.

Per aquestes organitzacions la instal·lació d’aquestes centrals “seria una massacre i la fi de qualsevol perspectiva de futur de la comarca més enllà de ser mers productors d’energia de la qual les empreses de l’IBEX-35 n’extreuen beneficis milionaris i nosaltres no en rebem ni les engrunes.”

Denuncien que s’hagin promogut aquests projectes en ple estat d’alarma pel coronavirus, ja que asseguren que s’estan trucant als propietaris dels terrenys per oferir-los contractes i a més, fins i tot “estan visitant diferents cases de gent gran.”

La Plataforma i l’Ateneu demanen que la població no signi aquests contractes ni doni cap informació privada a les empreses, que titllen de “fraudulentes”. A més, lamenten un altre cop que el nou Decret-Llei 16/2019 sobre les renovables doni “barra lliure a les grans empreses” i acusen d’aquest “greuge” al Govern de la Generalitat de Catalunya.

“Ens hem cansat d’asseure’ns a reunions amb el President Quim Torra, la consellera d’economia Àngels Chacón i el Delegat del Govern a les Terres de l’Ebre Xavier Pallarés on se’ns prometia que no arribaria cap més projecte i que es tindria en compte el criteri de massificació”, asseguren en el comunicat. “Que ens mirin als ulls i ens diguin clarament que volen que continuem sent, i encara molt més trinxat, el cul del país. I això no és falta d’autoestima, és una realitat. Els fets ho demostren: massificació, especulació energètica i cap mena de planificació per esta suposada transició energètica que ben poc els hi importa.”

També s’han adreçat als polítics que conformen el Consell Comarcal de la Terra Alta i asseguren que no acceptaran cap altra cosa que no sigui defensar l’acord pres en Ple del Consell Comarcal el 2018, on es “reafirmava la voluntat de no acceptar ni un sol aerogenerador més.”

A hores d’ara, asseguren que deixen de confiar amb el Govern de la Generalitat “per complet”, acusant-lo de ser el “principal responsable d’aquesta situació.” Diuen que no es tornaran a seure “a cap més taula i asseguren que els representants del Govern “no hi seran ben rebuts, si no retiren tots els projectes que hi ha sobre la taula.”

Des dels dos col·lectius asseguren que seguiran treballant “des de tots els àmbits possibles per aturar tota esta pluja de noves centrals, les quals se sumen a les 3 de la ZDP que estan en Contenciós Administratiu presentat per la DO.”

Finalitzen el comunicat amb aquest missatge: Proposem seguir defensant el nostre paisatge, valorant-lo i apostem per fer passes en este sentit. També volem seguir donant suport i prioritzant el sector agrícola i ramader de la comarca, que són els qui sostenen el paisatge. I també, fer costat al sector de turisme sostenible que tenen molt clar que este no és el camí. Ens sobren els motius per rebutjar cap més central i no deixarem enterrar en vida la nostra comarca. Volem un present i futur a la Terra Alta, prou especulació eòlica!”

Redacció – LL. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -