14.3 C
Amposta

El senienc Joan Todó guanya el Premi de la Crítica de poesia per “La vista als dits”

El jurat ha reconegut el poemari 'La vista als dits' i la novel·la 'Els angles morts'

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El poeta ebrenc Joan Todó i l’escriptor barceloní Borja Bagunyà s’han proclamat guanyadors dels Premis de la Crítica 2022 en la modalitat de llengua catalana. Els guardons de l’Associació Espanyola de Crítics Literaris s’han anunciat aquest dissabte a l’Ajuntament de València. El jurat ha premiat ‘La vista als dits’ (LaBreu), de Joan Todó, un volum compost per dos poemaris revisats i dos d’inèdits fins ara. S’ha volgut reconèixer l’obra d’un poeta “tocat per la singularitat” i el segell d’una personalitat expressiva “viva i desbordant”. D’altra banda, ‘Els angles morts’ (Periscopi), de Borja Bagunyà, s’han endut el premi de narrativa per la construcció “d’un artefacte literari intel·ligent que alhora és una minuciosa cirurgia existencial”.

Enguany el jurat de la modalitat en llengua catalana ha estat format pels crítics Xavier Aliaga, Anna Ballbona, Jordi Nopca, Jaume Pont i Simona Škrabec.

Joan Todó, Premi de la Crítica de poesia per ‘La vista als dits’

Joan Todó (La Sénia, 1977) s’ha emportat el Premi de la Crítica de poesia per ‘La vista als dits’, que recull tota l’obra de l’autor ebrenc amb dos poemaris revisats i dos d’inèdits fins ara. La poesia de Todó brota d’un llenguatge als orígens del paisatge. Cada poema és un viatge amb claus existencials, morals i socials. El llenguatge poètic i el pensament crític són dues cares d’una mateixa moneda en els seus versos, també hi trobem la ironia i el sarcasme en un discurs meditatiu, lírica amb referències eròtiques, de l’haikú i la tanka. El volum clou amb un epíleg que condensa una poètica i una manera d’entendre la poesia.

L’obra poètica de Joan Todó és una de les més significatives de la seva generació. A més de ser autor d’aquests poemes, Todó també ha traçat un recorregut sòlid en narrativa amb llibres de contes (A butxacades, 2011), novel·la (L’horitzó primer, 2013) i de memòria personal. Ha col·laborat també en revistes literàries com Paper de Vidre, Quadern, Pèl Capell, El Tacte que té, Reduccions, Caràcters i L’Avenç.

Borja Bagunyà, Premi de la Crítica de narrativa per ‘Els angles morts’

Per la seva banda, Borja Bagunyà (Barcelona, 1982) s’ha endut el Premi de la Crítica de narrativa per ‘Els angles morts’. El títol parteix de la idea que tota visió conté un punt cec que rebel·la el que no som capaços de veure. L’obra utilitza també l’excés i la paròdia per allunyar-se del realisme i l’objectivitat. L’estructura de la novel·la descansa en un tercet protagonista: un matrimoni singular sense fills format per Morella, professor d’universitat que veu la impossibilitat de promocionar-se com a catedràtic, i Sesé, una ginecòloga amb molta personalitat. Una parella estable que es veu afectada amb l’arribada l’Olof, el nebot.

Bagunyà és professor de teoria de la literatura a la Universitat de Barcelona i fundador de l’Escola Bloom. Ha publicat el llibre de contes Defensa pròpia (2007) i l’assaig sobre música trap i cultures urbanes Trapologia (2018, amb Max Besora). La novel·la ‘Els angles morts’ està a punt de publicar-se també en castellà per l’editorial Malas Tierras i amb traducció de Rubén Martín Giráldez.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -