Els canelons són un dels plats més emblemàtics de la cuina nadalenca a Catalunya. Aquesta tradició, que ha passat de generació en generació, ens transporta al caliu de la llar familiar. Cada casa els prepara a la seva manera, però tots comparteixen una base comuna: pasta, carn i beixamel gratinada al forn, personalitzats al gust de cadascú.
A Carns Lafont, una carnisseria amb més de 100 anys d’història (des del 1892) situada a Amposta, ens descobreixen els secrets d’aquest plat que antigament servia per aprofitar les restes de l’escudella de Nadal. Segons el propietari, Pere Lafont, els canelons eren típics del dia de Sant Esteve, especialment en èpoques de postguerra. «Es feien amb carns sobrants de Nadal, com pollastre, porc o bou», explica. «Ara, però, la majoria de famílies compren la carn expressament per fer-los, igual que passa amb l’escudella.»
La importància de les carnisseries locals
En un món cada cop més accelerat, la feina dels carnissers locals és fonamental per mantenir viu l’ús de productes de proximitat i qualitat. «La gent jove, amb la vida tan atrafegada, sovint no té temps per cuinar o no sap com fer-ho», afirma Lafont. «Des dels gremis i les nostres carnisseries intentem inculcar els valors de la cuina tradicional, amb productes de quilòmetre zero, perquè aprenguin a preparar plats com els canelons des de zero.»
El secret d’uns bons canelons
La recepta tradicional de Carns Lafont inclou porc, vedella i pollastre, amb un toc especial: fetge, ceba, tomàquet, vi i oli. «Comencem amb un sofregit de ceba i tomàquet, al qual afegim les carns i un rajolí de vi. Tot plegat ha de coure durant unes hores fins que quedi ben tendre i gustós», explica. Després, es farceix la pasta, es cobreixen amb beixamel i formatge, i es gratinen al forn fins aconseguir una capa daurada i cruixent.
El procés complet pot trigar unes quatre hores, però el resultat val la pena. «Amb ingredients de bona qualitat, cada caneló surt per uns 0,80-1 €», diu Lafont. «Per a un dinar familiar de 50 unitats, el cost pot variar entre els 40 i els 50 euros, però sempre saps el que estàs menjant.» Recorda el carnisser.
Qualitat versus comoditat
Lafont adverteix sobre els canelons industrials: «Sovint estan fets amb carns de segona o tercera qualitat, pa ratllat i olis dolents. En canvi, si els preparem a casa, sabem què mengem i cuidem la nostra salut.»
Aquest any, la carnisseria ha notat un augment significatiu en la demanda de carn per fer canelons, amb un increment del 70% respecte a altres períodes de l’any. «La gent torna a valorar la qualitat i les tradicions culinàries», apunta Lafont.
Un consell per als joves
Quan li preguntem què recomanaria a les noves generacions, el carnisser és contundent: «És important reflexionar sobre el que mengem. Els aliments industrials sovint porten additius i conservants que, a la llarga, són molt perjudicials per a la salut. Tot allò que puguem fer nosaltres sempre serà millor per al nostre cos i la nostra qualitat de vida.»
Redacció M.F