14.3 C
Amposta

El plenari de Tortosa tomba els pressupostos de l’equip de govern que només reben el suport del PSC

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ajuntament de Tortosa no tindrà nous pressupostos per al 2020. En el plenari urgent i extraordinari d’aquest dilluns, només el PSC ha votat a favor dels nous comptes de l’equip de govern municipal, Junts per Tortosa. El portaveu socialista, Enric Roig, ha agraït el diàleg ofert que ha permès incloure algunes de les seves propostes, “sense actituds prepotents ni de menyspreu”. La resta de grups ha votat en contra del pressupost i tots ells, Movem Tortosa, ERC, la CUP i Ciutadans, contràriament, han argumentat limitacions per incloure-hi modificacions. L’alcaldessa Meritxell Roigé ha criticat els ‘no’ “buits d’arguments” rebuts i ha avançat que enllestiran imminents modificacions pressupostàries per tirar endavant les propostes més urgents.

Junts per Tortosa havia presentat uns comptes per al 2020 de 71.070.512,11 euros. El primer tinent d’alcalde d’Hisenda, Fernando Saporta, ha desgranat a l’inici del plenari tots els punts inclosos als comptes en els quals es reforçava totes les àrees del govern, amb més aportació en totes elles i creixements “notables” a l’àmbit de la via pública i la Festa del Renaixement, ja que a l’estiu se’n celebrarà la 25a edició. Pel que fa a inversions destacava la nova sala de l’Auditori Felip Pedrell, l’ampliació del Museu de Tortosa, el Passeig del barri Castell, o la reforma d’eixos principals com el carrer Cervantes. També preveia unes noves instal·lacions esportives al centre històric, a l’antic col·legi dels Josepets.

Els comptes només han rebut el vot favorable de l’equip de govern i del grup municipal del PSC. El portaveu socialista Enric Roig ha destacat la voluntat de diàleg i de consens que els ha ofert l’equip de govern per incloure algunes propostes. “Abans s’escoltava poc a l’oposició i la situació actual ha demostrat que calia obrir portes al consens i al diàleg a la majoria de grups del consistori. La situació ha estat diferent d’anteriors mandats, hi ha hagut un clar canvi d’actitud”, ha assenyalat Roig. “Agraïm que es tingui en compte la diversitat d’idees, que se’ns hagi permès participar i se’ns ha escoltat”, ha afegit. Tot i reconèixer que no signaven “al 100” els comptes, han destacat “la voluntat d’acordar-lo i de buscar grans consensos”.

En canvi, la resta de l’oposició ha criticat la falta de consens per elaborar aquests pressupostos i ha estat el principal argument per oposar-s’hi. El portaveu de la CUP de Tortosa, Xavier Rodríguez, ha insistit que més de la meitat de les propostes, sobretot en el capítol d’inversió, Junts per Tortosa les ha inclòs als pressupostos tot i haver estat rebutjades prèviament pel plenari. “La meitat del que proposa són brindis al sol i és una irresponsabilitat presentar-les quan sap que el ple no li donarà suport. Això sí que és paralitzar la ciutat i vendre fum a la ciutadania”, ha criticat el regidor de la CUP.

També Miquel Albacar, portaveu de Ciutadans, ha rebutjat els comptes per poc “austers i humils” i ha criticat que no es prioritzi la reducció de l’endeutament del consistori. L’alcaldessa l’ha acusat d’oposar-se als comptes per decisió del partit pocs minuts abans de tancar un acord per l’abstenció del regidor taronja després de pactar incloure als pressupostos algunes de les seves propostes.

Per la seva banda, ERC ha criticat que els comptes se’ls haurien presentat quan ja tenien el dictamen de l’interventor i quan “difícilment s’hi podien plantejar modificacions”. Per al portaveu del grup republicà, Xavier Faura, els pressupostos que havia presentat Junts per Tortosa “no tendien a millorar la qualitat de vida dels ciutadans” ni els satisfeien “per raons de fons i de forma”.

Des del primer grup de l’oposició, Movem Tortosa han lamentat que es tractés d’uns comptes “continuistes” que s’havien elaborat “unilateralment”. “Són insuficients en polítiques socials, en creació de riquesa, i per lluitar contra la desocupació i continuen basats en un model d’obres faraòniques i inversions no consensuades amb majoria del ple”, ha criticat el portaveu de Movem, Jordi Jordan. “Vostè com si tingués majoria absoluta tira pel dret, porta a pressupostos un gruix d’inversions que han estat majoritàriament rebutjades al plenari. Això és imposició, imposició i imposició, que és el que han fet durant 13 anys a la ciutat”, ha afegit.

Després de dues rondes de rèplica i retrets, l’alcaldessa Meritxell Roigé ha defensat que tot i els 11 vots en contra que tomben els pressupostos de l’Ajuntament de Tortosa per al 2020, “calia portar-los a aprovació” perquè era el compromís de l’equip de govern per fer-ho abans de finalitzar l’exercici i tenint la feina enllestida. “Hem complert i han quedat retratats els no perquè no”, ha lamentat. “Avui, amb tristor, veiem com els interessos de partit han passat per sobre dels interessos de la ciutat. No s’ha prioritzat allò que necessita Tortosa i es tomba un pressupost sense arguments, sense fer aportacions. Això és fer mal perquè sí, posar bastons a les rodes, intentar que no puguem governar, desgastar el govern”, ha criticat Roigé.

L’alcaldessa ha avançat que “no es quedaran de braços plegats” i que presentaran aviat al ple les modificacions pressupostàries que facin falta per tirar endavant els projectes més urgents. “No es poden permetre votar a tot en contra”, ha advertit als partits de l’oposició. “La ciutat mereix avançar i mereixia tirar endavant”, ha conclòs.

 

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -