14.3 C
Amposta

El pes, més fàcil guanyar-ne que perdre’n

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Per què és més fàcil guanyar pes que perdre’n? Per què acabem recuperant els quilos perduts després de fer règim?

Fa quinze anys la Universitat de Califòrnia va fer l’estudi més exhaustiu fet mai sobre l’eficàcia de les dietes per perdre pes. Arribava a la conclusió que, en la immensa majoria de casos, aquestes dietes només funcionen a curt termini. En començar una d’aquestes dietes els efectes acostumen a ser immediats, amb pèrdues que, de mitjana, se situen entre un 5 % i un 10 % del pes corporal. Però aquesta pèrdua és un miratge. Amb les dades a la mà, els científics van concloure que, en gairebé tots els casos, hauria estat millor no seguir-ne cap, de règim.

Només una minoria de persones perden pes de forma sostinguda. La majoria recupera el pes perdut. El que resulta més sorprenent, però, és que un 40 % dels que han fet règim acaben guanyant pes passat un temps. La majoria d’estudis sobre els efectes de les dietes per perdre pes observen només els resultats a curt termini. El de la Universitat de Califòrnia va ser el primer a analitzar què havia passat amb els que havien seguit un règim un cop transcorreguts cinc anys des que el van acabar.

L’impacte del treball va ser tan gran que va obrir el camí a altres estudis, com el que van dur a terme un equip de científics finlandesos, que van confirmar les conclusions dels seus col·legues americans: el que fan les dietes per perdre pes és, paradoxalment, incrementar la tendència del cos a guanyar-ne. Des d’aleshores, nous estudis han confirmat que com més dietes es fan més pes es guanya, fins al punt que una persona que segueixi aquestes dietes de forma reiterada corre el risc de patir obesitat i altres trastorns alimentaris. Els científics es refereixen a aquest fenomen com a increment de pes induït per la dieta.

Segons sembla, la resposta està en els canvis que les dietes produeixen en el metabolisme. Sempre estem cremant calories, fins i tot quan no fem res, quan dormim, llegim o estem estirats prenen el sol. Quan fem règim, el metabolisme s’altera i disminueix el nombre de calories que cremem durant els períodes de descans. La troballa és sorprenent. Se sabia que seguir un règim per perdre pes fa alentir el metabolisme, però no se sabia fins a quin punt. Això vol dir que el mateix cos està fent sabotatge als intents d’aprimar-nos. El cos practica aquest sabotatge amb un objectiu: aconseguir que ens mantinguem en el pes que considera que hem de tenir.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -