14.3 C
Amposta

El peix i l’anisakiosi

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Hi ha un trastorn alimentari, de nom una mica peculiar, que és degut als cucs que porten determinats peixos…

Efectivament, es diu ANISAKIOSI. Aquesta infecció alimentària està produïda pel consum de peix preparat cru, fumat en fred, salat o poc cuit i que està infectat per larves vives de paràsits nematodes o cucs de la família Anisakidae. La més freqüentment implicada en infeccions humanes és l’Anisakis simple. Les larves d’aquests paràsits són blanquinoses, rodones, de cos cilíndric i allargat i tenen una llargària, normalment, entre quatre i trenta mil·límetres. Es localitzen a les vísceres dels peixos, dins del seu aparell digestiu i també a la seva musculatura. Apareixen enquistades en forma d’espiral, enrotllades sobre si mateixes o estirades.

Alguns dels preparats més habituals que han donat infeccions en les persones són: El CEBICHE: que és el peix amb espècies marinat amb suc de llimona. El LOMI LOMI: que és salmó marinat amb suc de llimona, ceba i tomàquet. Els OUS DE SALMÓ. El SASHIMI: que són bocins de peix cru. El SUSHI: que són petites peces de peix cru amb arròs i amb altres ingredients. L’ARENGADA crua en salmorra lleugera. El SEITÓ en vinagre. El PEIX FUMAT EN FRED (com el salmó fumat). I el PEIX cuinat insuficientment.
La transmissió d’aquests paràsits a les persones es pot evitar si se segueixen les següents mesures:

1) Netejar bé el peix i treure-li les vísceres com més aviat millor. 2) Congelar els peixos que s’hagin de consumir en cru. En l’elaboració de plats a base de peix cru o poc cuinat és recomanable, per eliminar aquests paràsits, que es netegi bé el peix, se’n treguin les vísceres i se sotmeti el peix a un procés de congelació a una temperatura de -20 °C o una mica inferior durant un mínim de 24 hores. 3) Cuinar el peix correctament: la millor manera de prevenir l’anisakiosi és cuinar el peix a una temperatura de 60 °C o superior durant uns 10 minuts. Qualsevol manera habitual de cuinar (la cocció, el fregit o al forn) és suficient per matar les larves.

Cal tenir en compte que l’extracció manual de les larves redueix la possibilitat de parasitosi en el peix, però no l’elimina, ja que no sempre es poden detectar totes les larves que hi pot haver en la musculatura d’aquests peixos. A més, és impossible detectar les larves en els peixos que es comercialitzen sencers.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -