14.3 C
Amposta

El Museu de la Pauma del Mas de Barberans reobre el 16 de juny adaptat a la normativa pel coronavirus

Es cancel·len la Fira de les Fibres Vegetals i el Fibrescampus, però a l’agost s’inaugurarà una important exposició d’abast internacional

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Centre de Desenvolupament Rural – Museu de la Pauma del Mas de Barberans està enllestint els últims detalls per reobrir portes el proper dimarts 16 de juny, després de tres mesos tancat, a causa de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de la COVID-19. Obrirà amb un horari ampli: tots els dies de 9 a 14 hores, excepte els dilluns laborables, i durant aquest horari, també funcionarà com a punt d’informació del Parc Natural dels Ports. Per les tardes, tots els dies excepte diumenge i dilluns, es podran fer visites guiades i/o tallers.

Per tal d’adaptar-se a la nova normalitat generada per la pandèmia del coronavirus i garantir les mesures de seguretat necessàries per evitar la propagació de la malaltia, als matins no es podran fer visites guiades al Museu i s’ha establert un aforament màxim de 15 persones al Museu i un màxim de 8 al punt d’informació de la planta baixa. Per a les visites guiades de la tarda, que s’hauran de concertar amb dos dies d’antelació, l’aforament màxim també serà de 15 persones, i de 8 per als tallers. Actualment, al Museu de la Pauma a més de l’exposició permanent hi ha també la mostra de producció pròpia Fusta Teixida. Beatriz Unzueta, dedicada a aquesta artesana basca, una de les poques que encara treballa la fusta del castanyer, i que es podrà veure fins al 15 de juliol.

Al Museu s’hi haurà d’accedir amb mascareta i mantenir en tot moment els dos metres de distància entre els visitants. A banda d’això, es reforçarà la neteja de l’equipament, la pantalla de suport interactiu estarà tancada i hi haurà gel antisèptic de mans a disposició del públic, entre altres mesures. Aquesta normativa d’obertura es podrà modificar en tot moment en funció de les restriccions establertes en els plans governamentals de desescalada.

Visites guiades al Cocó de la Gralla

En aquesta tercera fase de la desescalada, també es podran recuperar les visites guiades –entre una i dos al mes- a les pintures rupestres del Cocó de la Gralla, un dels actius patrimonials més importants del Mas de Barberans que també gestiona el Museu de la Pauma. Els grups hauran de ser d’un màxim de 15 persones, amb reserva prèvia. Les inscripcions es poden fer a través de la web La primera visita està prevista per al dissabte, 27 de juny.

Sense Racó dels Artesans ni Fibrescampus

El que no es podrà celebrar aquest 2020 és el Racó dels Artesans, la fira monogràfica de les fibres vegetals, ni el Fibrescampus, l’espai formatiu d’intercanvi internacional, dos esdeveniments amb un elevat nombre de participants de fora del país. La situació d’incertesa generada per la pandèmia i la manca d’informació respecte a què passarà aquest estiu pel que fa a la mobilitat entre països, han recomanat cancel·lar totes dues activitats que s’havien de dur a terme entre l’última setmana de juliol i la primera d’agost. Els tallers del Fibrescampus que incloïen, entre d’altres activitats, dos monogràfics de cistelleria finlandesa, es tornaran a programar el 2021.

La cancel·lació d’aquestes activitats ha estat una decisió molt difícil, pel dinamisme que representa per al Mas de Barberans i per com hi participen i la viuen els seus veïns i veïnes. I més tenint en compte que justament enguany es compleixen els deu anys del Museu de la Pauma. Ara bé, ha estat una decisió que s’ha pres amb l’acompanyament en tot moment de l’Associació de Cistellers i Cistelleres de Catalunya, entitat que col·labora en l’organització de tots dos esdeveniments.

Malgrat tot, s’ha aconseguit mantenir al calendari del Museu una important exposició d’abast internacional que s’inaugurarà el mes d’agost. Produïda pel Museu i comissariada pels artesans i artistes Mònica Guilera i Tim Johnson, s’hi podran veure peces elaborades amb diferents fibres i tècniques d’artistes i artesans d’arreu d’Europa. De moment, hi ha confirmats una vintena d’artesans i artesanes de catorze nacionalitats diferents.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -