14.3 C
Amposta

El Ministeri d’Agricultura posa en marxa mesures per assegurar la viabilitat del sector de l’oli d’oliva

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El sector de l’oli d’oliva a les Terres de l’Ebre ocupa una superfície conreada de 38.963 hectàrees en secà i 7.007 en regadiu, segons dades de l’any 2019 publicades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. En secà la comarca amb més hectàrees és la del Baix Ebre amb 17.400 hecàrees, mentre que en regadiu ho és la Ribera d’Ebre amb 3.553 hectàrees. Un cultiu en retrocés a causa pels preus baixos que es paguen al productor.

En aquestes darreres campanyes el sector travessa una crisi de preus de caràcter estructural en un context d’estabilització del consum, tot i que ha experimentat un increment molt positiu pel que fa a la qualitat. “Una crisi de preus que fa insostenible la rendibilitat de les explotacions agràries dedicades a la producció d’oli d’oliva, és per això que el Govern de Pedro Sánchez i davant la preocupació d’un sector agrícola molt important ha posat en marxa una sèrie de mesures per tal que l’oli d’oliva tingui un preu just pel productor i que la gent que s’hi dedica pugui viure dignament i no abandoni el camp, evitant així el despoblament rural”, afirma Manel de la Vega Senador del PSC.

Entre aquestes mesures a curt termini, i que podrien entrar en vigor per aquesta tardor, estarien les relatives a la regulació de l’oferta per poder immobilitzar, amb caràcter voluntari, fins a un 10% de la producció. En qualitat i traçabilitat la intenció del Ministeri és avançar en una millor informació a l’etiquetat com a un element diferenciador, amb la descripció del tipus de plantació de l’olivar del qual procedeix l’oli, així com la menció oli d’oliva procedent de l’olivar tradicional. També està en tramitació un Reial Decret que té com a principal objectiu millorar la qualitat i la traçabilitat de l’oli d’oliva i reforçar el control.

En relació al consum, el ministre Planas ha assenyalat que “necessitem créixer molt més si volem donar resposta a l’increment productiu ”per la qual cosa hi ha que “fer un pas endavant“ en matèria de promoció, tant en els països de la Unió Europea com en els mercats tercers, en països amb gran potencial com ara Xina, Japó, Canadà o Brasil.

En la Reforma de la PAC s’ha de tenir molt en compte el sector de l’olivar, especialment el tradicional. I també la reforma de la llei de la cadena alimentaria, fonamental perquè els agricultors obtinguin millors retribucions pel seu treball.

Redacció – R. T.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -