L’arròs constitueix la base de la dieta per a gran part de la població mundial; resulta fonamental en l’alimentació de molts països de l’Àsia, principalment la Xina. A diferència de la majoria de cereals, l’arròs NO s’utilitza per a elaborar pa, sinó que se sol consumir bullit i assaonat segons la tradició de cada país. L’arròs blanc o espellofat és el que es consumeix habitualment, encara que el reconeixement del valor nutritiu del segó (que és la part molta de les capes externes) ha ajudat a incrementar el consum de l’arròs integral o sencer. El principal component de l’arròs és el midó.
VERITAT o FALS
La dieta mediterrània és la millor
VERITAT. No va ser fins fa unes dècades que els metges i nutricionistes van començar a parlar de les virtuts de la dieta mediterrània. La van posar de moda arreu del món. Paradoxalment, mentre des d’Austràlia fins a Anglaterra la dieta mediterrània era posada com a exemple a seguir, aquí, al nostre país mediterrani, retrocedia de forma lenta però inexorable. I ho continua fent, tal com demostren diferents estudis, que constaten que cada cop consumim més carn, més lactis i més dolços, i menys verdures, menys fruites i menys productes frescos.
QUÈ ÉS?
La hipersensibilitat alimentària
La hipersensibilitat alimentària és una reacció no desitjada o no esperada davant la ingesta d’un determinat aliment. Aquí s’inclouen les al·lèrgies clàssiques i les anomenades intoleràncies alimentàries, com per exemple la celiaquia o la intolerància a la lactosa, en què poden estar implicats mecanismes immunològics, enzimàtics, tòxics o psicològics, entre altres.
L’ALIMENT
El raïm. Aquesta saborosa fruita universal prové de la vinya (Vitis vinifera); les seves propietats nutritives i terapèutiques es coneixen des de fa més de trenta-cinc segles. La vinya és la planta que simbolitza millor la cultura mediterrània. El raïm, a més a més de ser una fruita exquisida, és la primera matèria d’una de les begudes més apreciades arreu del món i, sense cap mena de dubte, la beguda més antiga a les festes i a les celebracions: el vi.
LA XIFRA
Algunes dades per a complir amb la dieta mediterrània: Almenys menjar 400 grams al dia de fruites i verdures (això no inclou les patates). Limitar el consum de greix al 30% de la ingesta calòrica. Limitar el consum de sucre a uns 50 grams al dia. Limitar el consum de sal a menys de 5 grams al dia, que és l’equivalent a una cullerada de cafè.