14.3 C
Amposta

El govern municipal de Tortosa rebutja la moció de la CUP sobre la llibertat d’expressió tot i el seu suport constant, i per governar

Des de l'oposició, Meritxell Roigé va defensar la llibertat d'expressió, però va condemnar l'ofensa que "va ofendre i menysprear les tradicions tortosines"

El més vist

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ajuntament de Tortosa va celebrar el dilluns 7 d’octubre el ple ordinari del mes, que va començar amb la presa de possessió de Càndido Jornet com a nou Defensor de la Ciutadania. Jornet, advocat tortosí, tindrà la missió de supervisar l’actuació de l’administració municipal i atendre les queixes dels ciutadans. Els tortosins i tortosines podran contactar amb ell els divendres de 12 h a 14 h a l’Ajuntament.

Càndido Jornet, el nou Defensor de la Ciutadania de Tortosa.

Durant la sessió, es va aprovar per unanimitat una Declaració Institucional que reclama més trens ràpids i una bonificació del servei Avant entre Tortosa i Barcelona, mentre duren les obres d’adaptació a l’ample internacional del túnel de Roda de Berà. Aquesta declaració va ser signada per tots els grups representats a l’ajuntament.

A més, durant el ple també es van aprovar els festius locals de 2025: a Tortosa, els Reguers i Vinallop, seran el 9 de juny i el 8 de setembre; a Bítem, el 9 de juny i el 18 de setembre; a Campredó, el 9 de juny i el 25 de juliol; i a Jesús, el 9 de juny i el 4 d’octubre.

En l’apartat de propostes, el grup municipal de la CUP va presentar una moció en defensa de la llibertat d’expressió arran de la polèmica per la performance “Santa Baldana” de l’artista Josep Pinyol durant el Fòrum de Cultura i Ruralitats. La portaveu de la CUP, Selene Alberich, va criticar la “tebiesa” amb què l’alcalde i la regidora de Cultura van reaccionar als atacs contra l’obra, desmarcant-se de la programació del festival. Alberich va defensar que l’obra no es tractava de valorar la seva qualitat artística, sinó de defensar la llibertat d’expressió.

La moció demanava, entre altres punts, censurar l’actuació de grups com Abogados Cristianos i el comunicat del Bisbat de Tortosa que criticava la performance. També es proposava donar suport públic a l’artista i el col·lectiu Konvent. Aquesta moció, però, no va ser aprovada.

Mar Lleixà, en representació d’ERC, va defensar la llibertat d’expressió, però va rebutjar la censura d’altres opinions, destacant que no es pot coartar la llibertat d’expressió de cap grup, inclòs el religiós. Victori Grau, en representació del grup socialista, també va rebutjar la moció, apel·lant a la necessitat de diàleg respectuós entre totes les parts.

Per part de Junts per TortosaMeritxell Roigé va criticar el festival de Cultura i Ruralitats, afirmant que no va tenir un impacte positiu a la ciutat malgrat que el seu elevat cost de 265.000 euros i va passar per la ciutat “sense pena ni glòria“. Roigé va defensar la llibertat d’expressió, però va condemnar l’ofensa que “va ofendre i menysprear les tradicions tortosines“. “És evident que qualsevol persona o col·lectiu pot estar en contra d’una religió determinada, però sense ofendre i sempre respectant als altres” afegia Roigé.

En el torn de precs i preguntes, el Forum de Cultura i Ruralitats va generar un debat entre el regidor de Junts per Tortosa, Òscar Ologaray, qui va interpel·lar l’alcalde sobre una despesa de 365 euros en un taxi per a la directora general de Drets Culturals del Govern espanyol durant el festival. Jordan, va respondre que “se’ls hi va demanar des del ministeri” i així ho van assumir. “2.000 € al costat dels 265.000 € que ha costat l’organització del festival, i que han assumit des del Ministeri, és una quantitat molt minsa“, afegia Jordan. Ologaray, per contra, va considerar que la factura l’hauria d’haver assumit el Ministeri, no els ciutadans de Tortosa.

Redacció L.P.

Enllaços relacionats

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -