14.3 C
Amposta

El festival Músiques en Terres de Cruïlla reivindica la cultura popular i el talent femení en la 10 edició

El més vist

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

El festival Músiques en Terres de Cruïlla, organitzat per l’Agrupació Musical Senienca, el Centre d’Estudis Seniencs, l’Institut Ramon Muntaner i amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Sénia, ha tancat el primer cap de setmana d’activitats amb un congrés i un concert com a plats forts de la programació.

Aquesta edició ha servit per fer un tancament d’etapa, tal com explica la vicepresidenta de l’Agrupació Musical Senienca i membre del Centre d’Estudis Seniencs: “Enguany hem celebrat el congrés com la part més acadèmica i de recerca per tal de posar en comú i compartir diferents experiències d’especialistes dedicades al món de la música com a plataforma per a interactuar amb altres disciplines artístiques”.

El congrés es va inaugurar amb la ponència marc “Les bandes de música: una cultura a la diàspora artística”, a càrrec del mestre director J. Rafael Pascual-Vilaplana on a través d’anècdotes i cites històriques es van analitzar la rellevància social i artística de les bandes de música a la vegada que es va evidenciar la necessitat imperiosa de demanar una adequació del seu estudi, ús i desenvolupament com una part important de la cultura contemporània.

Durant el congrés es van tractar diferents aspectes relacionats amb la música i el seu diàleg amb altres disciplines artístiques com la dansa, les arts visuals i la música tradicional, organitzats en tres grans eixos: “La música popular i tradicional, avui”, “Els contextos de la música: educació, festa i vida quotidiana” i “Els diàlegs de la música amb les altres disciplines”, els quals van servir de resum de les nou anteriors jornades acadèmiques.

El congrés va servir també per tornar a reunir a més d’una vintena de ponents per compartir projectes i recerques relacionades amb la cultura popular en els territoris de parla catalana. Entre aquests ponents s’hi trobaven noms coneguts com Josep V. Frechina, Francesc Tomás Panxito, Rut Martínez, Raül Sanchis, Pau Benavent, Alba G. Corral o Roberto Olivan, Segons Gisbert, el congrés ha evidenciat que “parlar de cultura popular i tradicional és parlar de futur i sobre la gent jove que investiga i realitza recerques sobre les seves arrels culturals i, sobre les quals posen una capa de tecnologia que permet reinterpretar aquelles visions més clàssiques per dissenyar i transmetre-les amb un nou enfocament més actual i modern”. Totes aquestes intervencions es poden recuperar a través del canal de YouTube de l’Institut Ramón Muntaner.

Divendres a la nit es va celebrar el concert de Joana Dark, el projecte musical d’Ariadna Rulló, un grup que transforma les cançons tradicionals catalanes en clau feminista, electrònica i contemporània. Però un dels actes més destacats d’aquesta edició ha estat el concert “Amb veu de Dona”, el qual va visibilitzar i reivindicar el talent artístic i musical femení que ha participat en el festival durant les anteriors edicions. L’espectacle va estar protagonitzat per les cantants Carmen París (Aragó), Montse Castellà (Catalunya), Miquela Lladó (Mallorca), Tiu (Mallorca), Franca Masu (l’Alguer), la ballarina Sònia Gómez (Catalunya) i la il·lustradora Roser Gay (Catalunya). Les seves cançons van estar acompanyades i interpretades per la banda de música de l’Agrupació Musical Senienca. “Vam gaudir de veus femenines espectaculars que han demostrat que ni els diferents accents o les diverses visions territorials ens distancien, sinó tot el contrari, ens fan compartir un espai, un temps i una visió que passa necessàriament per defensar la cultura, la llengua i allò que ens fa ser més rics i cultes”, detalla Gisbert.

La jota també va tenir el seu espai durant el cap de setmana amb el curs de jota ballada a càrrec de Lídia de Mena del grup la Clavellina de Falset, i la trobada de danses del territori amb la participació de Clavellinera de Flix, la Colla de Dansaires de Càlig i el Grup de Jota de la Casa d’Andalusia de la Sénia, amb la música dels Dolçainers de Joventuts Unides.

El festival clourà aquest cap de setmana del 29 i 30 d’octubre, amb un taller de dansa i moviment a càrrec de Montserrat Iranzo. Aquesta activitat va destinada a un públic general a partir dels 5 anys i a la que no es requerirà una formació o experiència prèvia amb la dansa. El resultat d’aquest treball es podrà veure el diumenge a les 18 h a la representació final a la Casa de Cultura de la Sénia.

Dissabte a la nit, un any més, també tindrà lloc el sopar musical al Restaurant l’Antic Molí (Ulldecona), maridat amb música de joves del territori i l’actuació final de Clàudia Xiva i Josep Lanau. El preu del sopar és de 45 € i es pot reservar a través del correu musiquesttcc@gmail.com.

Tota la informació i programació de la 10a edició del Festival Músiques en Terres de Cruïlla la trobareu disponible a la pàgina web del festival.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -