14.3 C
Amposta

El curs escolar comença a les Terres de l’Ebre amb 26.628 alumnes, prop de 300 menys que l’anterior

Els centres educatius d'Alcanar reprenen les classes amb normalitat tot i els danys causats pels aiguats

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Primer dia de classe del curs 2021-2022 a les aules de les Terres de l’Ebre per a 26.628 alumnes, prop de 300 menys que l’any passat. Ha tornat a decaure el nombre de matriculats a P3 i, de forma lleugera, al segon cicle d’ensenyament infantil –ja obligatori- respecte el curs passat, malgrat un petit increment a primària. El retorn als centres ha transcorregut sense incidències. També a Alcanar, on van resultar severament afectats pels aiguats del dia 1, han pogut reprendre l’activitat després de dies de neteja intensa i reparació dels desperfectes. Un dels principals problemes en aquests moments és la mobilitat del professorat: 62 vehicles de docents de l’institut Sòl de Riu i l’escola Joan Baptista Serra van resultar afectats.

Malgrat el descens d’alumnat matriculat, el Departament d’Educació ha anunciat que el curs comença enguany amb un increment de prop de 70 places de docents, especialment relacionada amb el reforç per fer front a la pandèmia de covid-19. Segons ha recordat la directora territorial del Departament d’Educació, Montse Perelló, el nou període lectiu seguirà marcat per les mesures contra la pandèmia tot i que “més relaxades”. Ha destacat, en aquest context, l’esforç col·lectiu del curs passat en el manteniment de les escoles del territori obertes.

Les classes, de moment, han començat amb normalitat. També, encara que amb algunes seqüeles, a l’escola Joan Baptista Serra i a l’institut Sòl de Riu d’Alcanar. Tots dos centres especialment afectats pels aiguats del dia 1 de setembre passat a la zona, just el dia que els docents tornaven a la feina. Al centre de secundària, segons ha recordat el seu director, Carlos Salvadó, el nivell d’aigua i fang va arribar a un metre d’altura, va rebentar portes, va tombar murs i va malmetre molt de material. També va emportar-se i destrossar 62 cotxes de professors i mestres de l’escola propera.

Durant els dies posteriors a l’episodi, de fet, les tasques de neteja i reparació dels desperfectes van ser intenses. A la plantilla del centre –docents i personal administratiu- s’hi va sumar un bon nombre de voluntaris i van comptar amb el suport de l’Ajuntament d’Alcanar. “Semblava impossible que això pogués estar a punt i ho hem aconseguit per la implicació de la comunitat educativa”, ha apuntat Perelló, de visita al centre juntament amb el delegat del Govern, Albert Salvadó, l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, i la regidora d’Educació, Maribel Ramon.

Estudiants a l’accés principal de l’institut Sòl de Riu d’Alcanar. Imatge del 13 de setembre de 2021. ACN

De moment, i segons el director de l’institut, queda acabar de netejar de fang una part del pati. També reparar el mur i la porta que connecta amb l’aparcament. Les calderes de la calefacció estan inutilitzades. “És el dany de major volum econòmic. El Departament ho té en vies de solucionar-ho per, quan vingui el fred, si ve mai, tenir un mínim de calefacció. Tot se solucionarà”, ha resumit el mateix Carlos Salvadó. Un dels grans maldecaps, però, ara a l’inici de curs és la mobilitat dels docents que s’han quedat sense vehicle. “Les assegurances van molt a poc a poc i ens organitzem com podem. Alguns compartim cotxe, als altres els ho deixa la cunyada… fem el que podem però avui comencem amb total normalitat”, ha reblat.

Malgrat les dificultats dels últims dies arran dels aiguats, al centre de secundària canareu s’han matriculat enguany uns 470 alumnes, màxim històrica segons Salvadó. Noa Crespo, de Santa Bàrbara, és una de les alumnes que enguany arriben per primer cop al centre. Ho fa per estudiar un mòdul formatiu de grau mitjà d’imatge i so després d’estudiar el curs passat a l’institut Dertosa. A primera hora del matí, intentava saber quina classe li assignarien. Reconeixia, d’entrada, un cert nerviosisme: “arribes a un lloc on no coneixes a ningú, estàs sola i confies que els teus companys siguin simpàtics i poder fer amics”.

La directora territorial d’Educació, Montse Perelló, destaca l’esforç per iniciar el curs. El director de l’institut Sòl de Riu, Carlos Salvadó, apunta el problema dels cotxes dels docents. Noa Crespó, afronta amb nervis el primer dia.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -