14.3 C
Amposta

El consum d’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona baixa un 13,6% l’any 2020

El CAT comença el projecte de detecció online en continu per saber l’evolució estructural de la canonada principal

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Pel que fa als consums de l’any anterior, el consum d’aigua per parts dels consorciats (63 ajuntaments de la demarcació de Tarragona i 25 indústries) ha baixat fins els 63,77 Hmanuals, mentre que l’any 2019 aquesta xifra es situava als 73,79 Hm3. El descens més significatiu s’ha produït en el sector industrial on la baixada ha estat de prop del 21% mentre que en el sector urbà el descens es situa al voltant del 9%.

2019 

Hm³

2020 

Hm³

2019/2020 

%

Ajuntaments 46,35 42,09 -9,2%
Indústries 27,44 21,68 -20,9%
TOTAL 73,79 63,77 -13,6%

 

A causa de la pandèmia mundial de la COVID-19, els consums d’aigua provinents del CAT van començar a baixar notablement al mes d’abril  i es van mantenir a la baixa fins al mes de juny quan es van començar a recuperar lleugerament. El descens anual respecte l’any anterior, es situa al voltant del 20% en el cas dels ajuntaments mentre que pel que fa a les indústries aquest percentatge de descens es situa al 35%.

Col·lapse canonada principal

L’any 2020 va començar amb el col·lapse estructural de la canonada principal el 3 de gener a l’Ampolla. L’incident es va resoldre amb poc més de 40 hores, quan es va restablir el servei de subministrament als consorciats. Immediatament es va contactar amb el CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) per saber les causes del col·lapse.

L’òrgan científic va concloure que no es tractava d’un defecte de la canonada sinó que el trencament va ser produït per un factor extern, hi va haver una contaminació del terreny per on passa la conducció principal causada per l’aigua de rec de la finca amb una concentració de clorurs molt alta.

A partir d’aquí, per oferir un servei amb el màxim de garanties possibles, el CAT va començar un procés de diagnosi de la canonada principal (interromput durant 3 mesos per la pandèmia) que va finalitzar amb la substitució urgent de 5 tubs dels més de 12.500 analitzats. La revisió es va fer en un tram de 75 km, entre el punt de captació a Camp-redó i Tarragona, a través d’un sofisticat sistema de camps electromagnètics. Dels tubs inspeccionats, només el 0,3% tenen alguna patologia. En paraules de la mateixa empresa adjudicatària, la xarxa es troba en línies generals en un molt bon estat de salut estructural, tenint en compte que dels estudis fets amb aquest sistema les xarxes inspeccionades solen tenir un ràtio al voltant del 3-5%.

La segona fase, prevista per l’any 2021-2022, consistirà en la implantació d’un sistema de detecció online en continu que alerti de l’evolució estructural de la canonada. El cost de tot el projecte és d’aproximadament 5,5 milions d’euros.

Accions 2020

Encara en el balanç de l’any 2020, el CAT ha donat a conèixer dues sentències del TSJC en les que es donava la raó al Consorci d’Aigües de Tarragona en relació al subjecte passiu del cànon de l’aigua, i s’obligava a l’Agència Catalana de l’Aigua a retornar aquest tribut del període 2012-2015 per un valor de 3,56 milions d’euros.

La presentació del balanç també ha servit per detallar les obres previstes en el pla d’inversions (2020-23) per un valor de 36,6 milions d’euros (50% finançats per l’ACA).

En aquest sentit, durant l’any 2020 ja s’han iniciat diversos projectes. Pel que fa als projectes relacionats amb augmentar la capacitat de regulació i garantia cal destacar el dipòsit regulador de Coto del Rei (El Vendrell). En l’àmbit de la millora de la qualitat de l’aigua hi ha el projecte de reducció del risc microbiològic a l’ETAP de l’Ampolla i en l’àmbit de la seguretat, s’han començat els projectes de soterrament de la conducció a diferents indrets i el sistema de seguretat física i lògica a l’ETAP, entre d’altres.

Eixos 2021

Pel que fa als eixos del 2021, el CAT ha explicat els projectes del pla d’inversions que començaran a mig termini, com són el projecte de detecció online en continu de la canonada principal, un nou dipòsit d’aigua crua a l’ETAP de l’Ampolla i els projectes de dipòsits reguladors ubicats a Cunit i Vila-seca.

Finalment, el director-gerent del Consorci, ha presentat les que seran les línies estratègiques dels propers anys, basant-se en la gestió de dades i la virtualització del telecomandament. Per últim, també ha anunciat un nou model de visites virtuals que es posarà en marxa aquest mes de febrer.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -