14.3 C
Amposta

El Consell del Montsià dona llum verda a la planta de compostatge de Santa Bàrbara

L'empresa promotora retira, al mateix temps, el contenciós-administratiu presentat en contra de l'Ajuntament de Santa Bàrbara

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Consell Comarcal del Montsià ha donat llum verd a la construcció d’una planta de compostatge de dejeccions ramaderes en uns terrenys a quatre quilòmetres al nucli urbà Santa Bàrbara. L’ens comarcal ha emès l’informe integrat favorable per al projecte impulsat per Ecompost de l’Ebre i que va aixecar una considerable resposta social en contra al municipi, amb una consulta popular en la qual es va imposar el no. El dictamen nega que l’activitat de la planta, per la seva capacitat de tractament de 25.000 tones anuals i per les mesures incloses en el seu disseny, pugui afectar els aqüífers de la zona, tal com alerten l’entitat veïnal Amevesaba i el mateix Ajuntament en les seves al·legacions.

L’informe integrat del Consell, prèvia consulta amb diversos departaments de la Generalitat i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, permetrà Ecompost de l’Ebre continuar tramitant la llicència ambiental davant l’Ajuntament de Santa Bàrbara. A les instal·lacions està previst transformar gallinassa, principalment, però també purins de les granges en adob orgànic per a l’agricultura. El veïnat crític amb el projecte, organitzat al voltant d’Amevesaba, va advertir de les possibles pudors i l’afectació als aqüífers subterranis, ja molt castigats per contaminació de nitrats d’origen agrícola, que podia suposar la planta.

Després del resultat de la consulta del 25 d’abril passat, en la qual van participar 654 veïns –al voltant d’un 20% del cens-, dels quals 448 van votar en contra, el consistori, que havia iniciat la tramitació sense informar públicament el veïnat, es va comprometre a oposar-se al projecte. Tot i això, l’alcalde, Antonio Ollés, va assumir públicament que la seva paralització resultaria legalment difícil, atès que el consistori difícilment podria fer front a una indemnització milionària.

Gairebé al mateix temps que el Consell del Montsià emetia el seu informe favorable als aspectes ambientals relatius als residus del projecte, la promotora, Ecompost de l’Ebre, desistia del seu recurs contra l’Ajuntament de Santa Bàrbara davant del jutjat del Contenciós-Administratiu número 2 de Tarragona. L’empresa l’havia presentat el juliol de 2020 per silenci administratiu en la seva sol·licitud de llicència ambiental.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -