14.3 C
Amposta

Educació inverteix més de 3,8M€ per millorar el confort tèrmic als centres de les Terres de l’Ebre

S’han fet obres en 12 centres per substituir-hi elements i s’han fet actuacions de climatització d’espais en 8 centres més

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La consellera d’Educació, Anna Simó, ha visitat avui l’Institut Sòl-de-Riu d’Alcanar, que ha comptat amb una inversió de més de 287.000 € provinents de fons REACT-EU per substituir-hi la coberta i les lluminàries amb l’objectiu de millorar el confort tèrmic del centre i adaptar-lo a les altes temperatures. En total, Educació ha dut a terme 12 obres als centres educatius de les Terres de l’Ebre, finançades amb fons europeus i propis del Departament, per adaptar-los als efectes del canvi climàtic i mitigar l’impacte de la calor. Aquestes obres inclouen substitucions d’elements com calderes, fusteries, cobertes de fibrociment i de xapa i lluminàries.

Simó ha destacat que “els equipaments educatius són els únics equipaments públics que es van fer pensant que no estarien oberts durant els mesos de més calor. I, a més a més, quan es van fer, molts d’ells es van orientar no cap a obaga, sinó cap al sol, per poder tenir més llum. Amb el canvi climàtic hem hagut d’actuar amb uns recursos encara insuficients. Aquest centre és un exemple d’actuacions interdepartamentals que van en la mateixa línia, fins i tot amb pressupostos prorrogats. Per la necessitat de recursos que hi ha a tots els equipaments educatius del país, hem continuat fent aquestes millores pel bé de l’alumnat i els nostres docents”A banda, Simó també ha reclamat la necessitat d’un finançament singular per escometre, per exemple, les millores necessàries als edificis educatius del Departament: “O tenim un sistema de finançament singular, o els centenars de milions que fan falta per abordar un pla de xoc pel canvi climàtic com cal no podran sortir d’un pressupost normal com el que hem anat tenint, tot i tenir un increment del 30% en tres anys, i des del món local s’està fent un esforç per ajudar en el cas de les escoles”.

Les 12 actuacions, que estan en diverses fases d’execució (7 ja estan acabades), tenen lloc als centres següents i sumen una inversió de 3,53 milions d’euros.

A més, el Departament continua enguany la instal·lació de sistemes de climatització que ja va endegar el curs passat. A les Terres de l’Ebre, entre l’estiu passat i el de 2024, s’hi hauran climatitzat espais comuns de 8 instituts, amb una inversió superior als 350.000 €. Per tant, en total, la inversió del Departament d’Educació per mitigar el canvi climàtic als centres de les Terres de l’Ebre supera els 3,8 milions d’euros.

També s’ha seguit amb el repartiment de ventiladors de peu. Als centres de les Terres de l’Ebre se n’hi distribuiran 144 en 15 centres, seguint el nou circuit de sol·licitud i lliurament amb criteris tècnics. En base a les peticions dels centres, els Serveis Territorials han analitzat criteris tècnics dels edificis com la temperatura, la humitat, la tipologia d’edificació, les instal·lacions (si hi ha ventilació mecànica, com funciona la ventilació creuada, tipus i any de construcció…) i les actuacions prèvies al centre (si hi ha envolupants o instal·lacions, lamel·les, tendals, aires condicionats…). S’han prioritzat les actuacions en funció de la titularitat del centre, la vulnerabilitat de l’alumnat, l’orientació i distribució de les aules i l’any de construcció. En el cas de les Terres de l’Ebre, els 144 adjudicats són tants com els centres van demanar, i se sumen als 372 ja repartits en els últims cursos en 43 centres.

Visita de la consellera d’Educació a l’Institut Sòl-de-Riu d’Alcanar.

POCAT

D’altra banda, el Pla d’Organització de Centre per Altres Temperatures (POCAT) ja s’ha activat per segon curs (amb caràcter general es podrà iniciar de l’1 de maig al 31 de juliol i de l’1 de setembre al 15 d’octubre). De fet, les comarques de les Terres de l’Ebre han estat de les primeres que han registrat temperatures que han superat el llindar de temperatura previst al Pla, calculat en base a criteris del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). Per tant, els centres de les comarques avisades han pogut aplicar el que dicta el document: que en pics de calor els centres puguin flexibilitzar les seves activitats, arribant a preveure sortides a espais climatitzats o entorns que permetin refrescar-se, com un parc ombrejat.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -