14.3 C
Amposta

Diferents tipus de celiaquia

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Es pot dir que hi ha diferents tipus o classes de celiaquia o afectació per intolerància al gluten?

Efectivament. Hi ha tres grups o tres tipus de persones amb afectació pel gluten. Cal tenir present que el gluten és un conjunt de proteïnes que es troba dins dels grans d’alguns cereals, com el blat, l’ordi, el sègol i la civada. Però el problema del gluten no és que estigui en aquests cereals, sinó que aporta tantes propietats que la majoria dels productes processats el poden contenir.

Aquests tres grups de persones amb afectació pel gluten són: els celíacs, els al·lèrgics al gluten i els sensibles al gluten no celíacs. El que succeeix amb aquest últim grup -els sensibles al gluten no celíacs- és que és una nominació relativament recent, i no se sap si la sensibilitat és al mateix gluten o als fructans del blat, que són un tipus d’hidrats de carboni.

Tot i això, no té cap sentit fer dieta sense gluten si no s’és d’aquests tres grups de persones amb afectació pel gluten. Si se sospita que el gluten no va bé per a l’organisme perquè hi ha una simptomatologia similar a la celiaquia el més correcte és acudir al metge i serà ell qui decidirà si s’han de retirar una sèrie d’aliments que contenen gluten.

El gluten l’ha de retirar el metge i no s’ha de confiar en tota aquesta mena de pseudociència que hi ha al voltant del gluten. Amb la moda de menjar sense gluten s’han banalitzat les necessitats de seguretat alimentària.

Tanmateix es pot dir que la celiaquia és una malaltia que encara avui dia està infradiagnosticada. En nens, però, ja fa anys que es van establir uns protocols molt clars i els pediatres es van posar molt a fons amb aquest tema. Avui dia és més difícil que s’escapi algun nen celíac sense diagnosticar.

La sensibilitat al gluten no celíaca és un concepte controvertit que va ser descrit per primera vegada a finals de la dècada de 1970, però que ha començat a ser reconegut i s’està estudiant de manera intensiva des de l’any 2011.

Encara no se sap si el gluten és el causant d’aquesta malaltia i s’investiga si altres components del blat -o dels cereals en general- podrien estar implicats en o sense la participació del gluten. Els estudis realitzats fins a la data estimen que la sensibilitat al gluten no celíaca afecta entre un 0,5 % i un 10 % de la població.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -