14.3 C
Amposta

De fora vingueren

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El projecte d’una nova línia d’alta tensió que creuera Catalunya ha agafat per sorpresa el territori, grups Ecologistes i polítics ,una línia de més de 180 km d’infraestructura que s’instal·larà en més de 40 municipis tots ells del nostre territori i Tarragona. El projecte és de la competència del govern Espanyol perquè afecta dues comunitats Aragó i Catalunya. Aquesta línia és per un sol propietari Forestalia i no si podrà connectar ningú mes, és d’ús exclusiu. La línia va de l’Aragó a la subestació de Begues al Baix Llobregat i la inversió prevista per aquesta empresa és de més de seixanta milions d’euros per descarregar energia verda produïda en parcs eòlics i Fotovoltaic de l’Aragó a Begues i distribuir-la.

Forestalia una empresa jove sorgida d’una escissió del grup Jorge ,una empresa familiar de carniques de les mes grans d’Espanya, Fernando Samper és el propietari que en sis anys ha batut el rècord en la subhasta de la setmana passada del mega subhastes de llicències renovables que convoca el govern d’Espanya, dels 3000 Megawatts (MW) que varen sortir a la subhasta Forestalia se’n va endur 1500. Cal esmentar que els 400 que va obtenir l’any passat son per projectes a l’Aragó que estan en procés d’execució, Samper un home que coneix al president de l’Aragó el social feixista Lamban alumne format pel Felipe González i que coneix les teranyines del poder i com treballar-les pel seu interès. És un motiu de pes per una empresa jove , sense experiència ni pes en el sector tenir una persona amb línia directa amb el president de l’estat i que té la capacitat per ordir un 155 d’energies verdes a Catalunya. En sis anys i sense tenir cap central operativa és la sisena gran empresa d’Espanya rere Iberdrola,Acciona,EDP,Enel,Gas natural Fenosa que hauran tingut alguna compensació per fer un pas al costat i deixar passar Forestalia en les subhastes, va molt bé tenir diners per ser emprenedor, però és imprescindible tenir un padrí com Lamban per arribar on són en tan poc temps, la imaginació de cadascú es lliuri.

Aquestes línies d’alta tensió es fan servir per transportar l’energia (Electricitat) de les centrals a les subestacions de les ciutats, el transport és des de tensions normals superiors a 1000 volts en corrent altern i tensions superiors a 1500 volts de corrent continu. El projecte es va posar a exposició pública en el BOE pel juliol acaba el termini a l’agost i no és casual, és una estratègia ben planificada jo diria entre totes les parts perquè no hi hagi cap entrebanc. La Generalitat, Ajuntaments i ONG han demanat una moratòria,més temps, per poder estudiar bé el projecte i els impactes ambientals.

Una qüestió important d’aquestes línies és els impactes que en són uns quants, la distancia entre les línies han de tenir la separació adequada del sol per evitar que es produeixin contactes d’aquesta energia a terra per ser molt perillosa i que han de ser allunyades de les zones poblades , un altre impacte important és el que produeix la calor de la tensió a terra eliminant la vegetació i fragmentant-lo, un altre impacte són les aus que moren a l’impactar contra els fils, l’augment dels gasos d’efecte hivernacle perquè les subestacions fan servir tota mena de combustibles fòssils incloent fins i tot oli, un altre impacte important per la salut de les persones perquè desprenen tota mena de radiació que provoca’n càncer i per últim en col·locar-se al costat d’altres línies generant múltiples impactes, estem davant d’un projecte que aportarà més massificació al territori i que només afavoreix les macros centrals en comptes d’apostar per un model de producció energètica i a prop de les àrees de consum, el decret que va aprovar la Generalitat d’Emergència climàtica va en aquest sentit, recolzar els grans hòldings i deixar la ciutadania fora d’energies més barates i no contaminants. Val la pena que el setembre el territori es posi les piles i surti al carrer per defensar la no massificació d’aquestes energies i que estiguin a disposició de la ciutadania i no d’un client privat. . Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -