14.3 C
Amposta

Corbera d’Ebre i Tortosa acullen les primeres Jornades Internacionals de Memòria, Història pública i Turisme

Se celebren del 16 al 18 de maig i neixen per ser un fòrum deliberatiu i transversal entre el binomi memòria-turisme

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les primeres Jornades Internacionals de Memòria, Història pública i Turisme. Reptes i preguntes tindran lloc del 16 al 18 de maig a Tortosa i Corbera d’Ebre. Aquestes jornades són organitzades pel Memorial Democràtic, els Serveis Territorials del Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i amb la col·laboració dels Ajuntaments de Tortosa i Corbera d’Ebre, així com de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i es plantegen com un fòrum deliberatiu i transversal entorn del binomi memòria-turisme.

D’una banda, deliberatiu, perquè s’abordaran reptes i preguntes fonamentals en un territori com les Terres de l’Ebre que, a més de ser clarament un escenari preeminent de memòria, aspira de fa temps a esdevenir referent en estudis i polítiques de memòria i ho fa a partir de les contribucions institucionals però també d’associacions, mitjans, docents i persones investigadores. Per això, les diferents taules i ponències d’aquestes Jornades es plantejaran qüestions com quins han de ser els fonaments i límits ètics que ha de contemplar tota activitat de difusió memorial –el que en el món anglosaxó es coneix com a història pública– perquè, realment, esdevingui una eina d’educació cívica i no incorri en la banalització.

També es debatrà entorn els diferents models de turisme de memòria per assolir aquest objectiu en un moment en què la ciutadania cada cop es troba cronològicament més lluny del passat traumàtic que testimonien els espais de memòria. Finalment, es posarà en valor el diàleg i transformació per al territori que integra els espais i rutes de memòria i que converteixen el turisme de memòria en una eina també de desenvolupament local.

D’altra banda, també és fonamental el plantejament transversal d’unes Jornades que comptaran amb la participació de ponents internacionals i nacionals vinculats tant a equipaments museístics com a l’àmbit universitari, a institucions de recerca i observatoris europeus. A més, també contribuiran a enriquir els marcs de debat i diàleg l’expertesa d’agents locals, operadors privats i emprenedors del sector associatiu-memorialístic.

Al llarg dels tres dies, participaran referents en els diferents angles de la qüestió com: Audrey Chaix (Musée de la Grande Guerre de Meaux), Montserrat Duch i Jaume Camps (Universitat Rovira i Virgili), Anne Hertzog (Université de Cergy-Pontoise), Marta Simó (Universitat Autònoma de Barcelona), Isidora Sáez-Rosenkranz (Universitat de Barcelona), David González (EUROM-UB), Saida Palou (Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural), Andreu Caralt (Terra Enllà), Eva Duran (EducART), Raül Valls (Amical Antics Guerrillers / Alba Sud), Miquel Aguirre (MUME), Cinta Farnós (COMEBE) i Laia Garcia (Espai Lluís Companys).

Model memorialístic

El context de què partirà aquesta deliberació transversal és, de forma genèrica, el model memorialístic català basat en la Xarxa d’Espais de Memòria i en què han estat decisives la creació del Memorial democràtic (2007) i de la Direcció general de Memòria democràtica. Però també és cabdal la ubicació de les Jornades en els espais de la batalla de l’Ebre. La Batalla més cruenta de la Guerra Civil espanyola, la victòria de l’exèrcit rebel en la qual va suposar també l’inici del compte endarrere de l’enderrocament definitiu del projecte democràtic de la República i, d’alguna manera, l’inici de la Segona Guerra Mundial. Una Batalla que té la seva petjada més significativa a la comarca de la Terra Alta, però igualment hi estan implicats en major o menor mesura espais de memòria de les altres tres comarques de les Terres de l’Ebre: la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre i el Montsià; bona part dels quals estan sota la xarxa del COMEBE, des de la seva fundació el 2003.

Les primeres Jornades Internacionals de Memòria, Història pública i Turisme. Reptes i preguntes aspiren a plantejar-se un horitzó de debat més global per entendre els llocs de memòria no només com a indrets de dol oficial, sinó sobretot de revisió crítica del nostre passat, present i futur i dels reptes que té al davant el turisme de memòria.

Més informació i programa: memoria.gencat.cat

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -