14.3 C
Amposta

Obertes les primeres línies d’ajuts del Fons de Transició Nuclear

Es preveuen subvencions per a la reindustrialització, per a noves activitats econòmiques i per a l’activitat agrària i turística als territoris que envolten les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Govern de la Generalitat ha publicat les primeres línies d’ajuts del Fons de Transició Nuclear destinades al sector privat amb l’objectiu de generar activitat econòmica i minimitzar l’impacte del tancament de les centrals nuclears als territoris que envolten els reactors d’Ascó i Vandellòs. Les subvencions serviran per impulsar la reindustrialització dels municipis afectats, el suport a noves activitats i l’arribada d’inversió estrangera, que generin llocs de treball. També es preveuen ajudes per a l’activitat agrària i turística.

Amb l’objectiu de fer arribar els recursos dels fons d’una manera més ràpida, per a les primeres convocatòries es faran servir línies d’ajut del Govern ja vigents, on es reservarà una partida econòmica més gran destinada per als municipis de l’entorn els reactors d’Ascó i Vandellòs.

A través d’ACCIÓ, l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa, aquest mes de maig s’han de publicar dos ajuts. Un per a la reindustrialització de la zona, dotat amb 5 milions d’euros, i l’altra per a noves oportunitats de negoci, dotat amb 2,6 milions; i que preveu inversions per a projectes de canvi estratègic, canvi estructural i noves empreses que s’ubiquin als municipis afectats pel tancament de les centrals nuclears.

Una de les subvencions serà per a la captació de talent. Amb l’objectiu de finançar la incorporació de professionals referents a cada sector, la convocatòria preveu una aportació de fins a 200.000 euros l’any durant un màxim de tres anys (600.000 euros en total), per a quatre contractes de treball com a màxim, a raó de 50.000 euros per cada contracte. També, a través d’ACCIÓ, i fins al 6 de maig s’ha obert el període per a la subvenció d’inversions empresarials d’alt impacte. L’ajuda està dotada amb 7 milions d’euros i amb dues línies, per a la creació d’ocupació i per a actius fixes.

Ajuts a les cooperatives agràries i als regadius

La Generalitat considera de vital importància fer arribar els recursos també als pagesos i ramaders de l’àrea. Per això, pel que fa al sector primari, el Govern destinarà 8 milions d’euros en ajuts adaptats al territori nuclear de l’Estratègia Alimentària de Catalunya, una altra subvenció de 4,5 milions per a l’impuls a les cooperatives agràries, i 4 milions més per a la modernització de regadius.

En el marc de l’Estratègia Alimentària de Catalunya, les línies d’inversions fomentaran infraestructures compartides (obradors, escorxadors de baixa capacitat, xarxes compartides per a la distribució i comercialització); la digitalització i traçabilitat empresarial mitjançant l’etiquetatge intel·ligent; projectes transformadors per a incrementar el valor afegit dels productes i coproductes agroalimentaris d’origen local; suport al compliment de la normativa d’higiene i qualitat de petits elaboradors; sensibilització sobre la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari; el relleu generacional i emprenedoria en l’artesania alimentària; projectes liderats per dones relacionats amb la transformació d’aliments; la innovació social en el sector agroalimentari; i Innotrack, per a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa.

Finalment, el Govern també preveu una altra línia d’ajuts destinada al sector turístic per desenvolupar nova oferta, productes, allotjaments, i nous actius enogastronòmics.

Fons de Transició Nuclear

Per compensar l’impacte del futur tancament de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs, el 2020 es va crear un impost, l’anomenat Fons de Transició Nuclear, sobre els ingressos obtinguts per la producció d’energia elèctrica d’aquestes tres centrals.

L’objectiu era recaptar diners que anessin a les poblacions més afectades pel tancament. L’àmbit d’influència del Fons de Transició Nuclear són les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Baix Ebre, el Montsià, el Priorat, el Baix Camp, les Garrigues i el Segrià.

L’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear va acordar el repartiment de prop de 35 milions d’euros de l’exercici del 2024, dels quals pràcticament 24 milions seran per projectes empresarials en convocatòries de la Generalitat. La resta de recursos, 10,3 milions d’euros, serviran per finançar projectes locals i per acompanyar als projectes empresarials del Fons de Transició Nuclear. L’any passat el Fons de Transició Nuclear va recaptar 83 milions d’euros.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -