14.3 C
Amposta

Cia. Sinergia: “El Som (Riu) Fest té la intenció de proporcionar una experiència a l’espectador que vagi més enllà de la pròpia creació artística”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest any, el Som(Riu) Fest presenta una excitant novetat: la #GiraDegoteig, amb tres parades a tres municipis diferents: Roquetes (13 d’abril), Amposta (11 de maig) i Arnes (1 de juny). La segona edició del festival tindrà lloc els dies 15 i 16 de juny de 2024 a Aldover, oferint una varietat de propostes culturals úniques.

La redacció d’Imagina Ràdio hem parlat amb Aida Mayor i Clàudia Amela, per aprofundir els detalls i la filosofia d’aquest apassionant projecte cultural que posa en valor les Terres de l’Ebre.

– Quins són els detalls específics de la #GiraDegoteig, incloent dates i llocs programats?

La #GiraDegoteig constra de tres jornades a tres poblacions diferents. Es tracta d’una gira que condensa tota l’essència de Som(Riu) Fest en petit format. Les parades tindran lloc a Roquetes (13 d’abril). Amposta (11 de maig) i Arnes (1 de juny).

– Quina és la visió i missió de Som(Riu) Fest, i com es tradueix aquesta visió en la selecció artística per a aquest any?

Som(Riu) Fest és lo festival que aglutina la cultuta popular i/o conolidada en la cultura contemporània i/o emergent de les Terres de l’Ebre. Està format per programació diversa i intergeneracional: teatre, dansa, circ, poesia, música en viu i concerts, tallers, xerrades, activitats a la natura, gastronomia i artesanies. Totes aquestes propostes són de quilòmetre zero i amb artistes locals.

L’objectiu principal de Som(Riu) Fest és posar en valor les Terres de l’Ebre, òbviament, dintre del sector i context ebrenc; però també posicionar culturalment el territori a nivell autonòmic.

Aquest any, des de l’equip de Som(Riu) tenim la voluntat que, màxim un 20% del total de la programació, estigui formada per projectes invitats del territori català o dels Països Valencians; doncs creiem que és més factible donar visibilitat a les Terres de l’Ebre si donem l’oportunitat a artistes no ebrencs/ques a participar amb el projecte.

© Som(Riu) Fest 2023

–  Quines són les principals expectatives i responsabilitats dels artistes seleccionats per participar en la segona edició del festival i la #GiraDegoteig?

Apostem per propostes inclusives, riques en valors que fomentin la igualtat, l’estima cap al territori, el medi ambient, el valor de la cultura, la professionalització del sector artístic, l’educació i tot allò que lluiti pels drets fonamentals de totes les persones.

–  Quins són els criteris de selecció per als voluntaris i quins beneficis poden esperar obtenir mitjançant la seva participació?

Totes les persones que ho desitgin poden formar part de l’equip de voluntaris/es tant de la #GiraDegoteig com de Som(Riu) Fest. Tot i així, valorem el grau d’interès amb el projecte i la cultura. Els beneficis principals són que podran viure l’experiència des de dintre i podran veure com funciona l’engranatge d’un festival peça a peça. A més a més, podran gaudir de la programació d’una manera gratuita i totes les dietes van a càrrec del projecte.

–  Com gestioneu la diversitat artística per assegurar-se que el festival reflecteixi una àmplia varietat de perspectives i estils?

Un dels objectius principals del projecte és la creació d’un debat intergeneracional on es mescli el públic assidu tant de la cultura popular com el de la contemporània i que, d’aquesta manera, puguin compartir un mateix temps i espai. Per aquest motiu, els dos itineraris de programació (Afluents, cultura contemporània; i sediments, cultura popular) compten amb el mateix nombre de peces cadascun.

Aquest festival té la intenció de proporcionar una experiència a l’espectador que vagi més enllà de la pròpia creació artística. És a dir, que ofereixi un motiu per a desplaçar-se i voler viure en primera persona una experiència que vagi més enllà de l’exhibició de peces i que, per tant, un dels seus objectius principals esdevingui la co-creació i la participació activa de tots els col·lectius de la ciutadania i els seus teixits.

–  Quina és la importància de la cultura de proximitat i com Som(Riu) Fest contribueix a aquesta dinàmica en la comunitat local?

En primer lloc, posem en valor la cultura de proximitat i el consum local. A més a més, evitem la fuga de talent. A més a més, des de Sinergia (la companyia ebrenca d’arts escèniques que produeix el festival i la gira) entén aquest entorn rural com l’espai idoni per crear un laboratori de nous models socials i culturals des de la quotidianetat, el repòs, la serenitat i els temps vitals de la natura que no poden ésser ni eixir a les grans ciutats o urbes i, tot això, mitjançant la recuperació de la memòria i la perspectiva real de com es viu la vida a l’entorn rural sense aparences i amb la mirada social i cultural de les persones d’apeu.

Redacció- Xavi Llambrich

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -