14.3 C
Amposta

Capturats més de 2 milions d’exemplars de cranc blau en els darrers 4 anys a Catalunya

El més vist

Publicitat

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

La irrupció sobtada a les Terres de l’Ebre l’any 2016 d’una nova espècie, el cranc blau, va posar en alerta l’Administració pesquera i mediambiental catalanes que des d’un primer moment van apostar per lluitar contra la seva expansió mitjançant la inducció d’una pesca professional intensiva i dirigida.

Els resultats del gran esforç pesquer han estat sorprenents. Des de l’any 2016 fins a finals de gener de 2020, s’han comercialitzat a través de les llotges pesqueres catalanes 580.094 kg de cranc blau. Calculant a una mitjana d’entre tres i quatre exemplars per kg, la pesca professional n’ha extret del medi més de 2.200.000 d’exemplars, i ha reportat uns beneficis al sector pesquer d’1.561.144 €.

Evolució captures

Pel que fa al preu de primera venda del cranc blau, tot i haver assolit inicialment valors de fins a 12 €/kg, per la seva escassetat, l’any 2019 s’ha mantingut en un preu mitjà de 2,6 €/kg.

A l’espera dels resultats del seguiment científic que han d’anar aportant informació sobre l’evolució de la densitat de la població de cranc blau, d’aquestes dades es dedueix que les captures continuen incrementant-se, ja que han passat de 79.476 kg l’any 2018 a 437.693 kg l’any 2019, cosa que representaria un 550% en l’increment de les descàrregues. Aquest fet, amb tota probabilitat, està més vinculat al gran increment de l’esforç pesquer professional dirigit al cranc blau que no pas a un augment real de les seves poblacions.

 

A diferència d’altres espècies foranes com el musclo zebrat o el cargol poma, el cranc blau (Callinectes sapidus), procedent de la costa est americana, té un alt valor comercial en els seus països d’origen i s’està assentant com un valuós producte gastronòmic de la cuina del delta de l’Ebre. Comercialitzat principalment a través de les llotges pesqueres de Sant Carles de la Ràpita, Deltebre i l’Ampolla, i també de Palamós, el seu consum s’està estenent al llarg del territori.

La pesca professional, la millor manera de lluitar contra l’expansió del cranc blau

Per lluitar contra l’expansió del cranc blau, la Direcció General de Pesca i Afers Marítims (DGPAM) del Departament d’Agricultura va crear el Comitè de Cogestió del Cranc Blau de les Terres de l’Ebre. Constituït el 13 de novembre de 2018, està format per pescadors i mariscadors de cranc blau, la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC), la consultora mediambiental Monverte, les ONG Ecologistes en Acció – Tarragona i SEO BIRDLIFE, la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta (FEPROMODEL) i la DGPAM mateixa. Compta a més com a observadors amb representants del Parc Natural del Delta de l’Ebre i de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

L’activitat del Comitè de cogestió s’ha fet notar principalment en l’autorització d’un gran ventall de llicències de pesca professional que abasten des de la pesca a mar obert en embarcació i a peu, la pesca a l’interior de les badies dels alfacs i el fangar, al curs del riu Ebre i a la gola de migjorn també amb embarcació i a peu, a les llacunes deltaiques i a les seves pantenes i també a les desembocadures dels rius Ter, Fluvià i Muga.

Redacció – C. M.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -