14.3 C
Amposta

Calor extrema a l’Ebre: dos dies amb temperatures que superaran els 40 graus

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La calor que estem passant aquest estiu a les Terres de l’Ebre és excepcional. El passat juliol passarà a la història per les altes temperatures. L’Observatori de l’Ebre, situat a Roquetes, va registrar el mes més calorós dels seus més de cent anys de dades. I de les 110 estacions del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) amb més de vint anys de registres meteorològics, la meitat van igualar o superar el juliol més càlid de la sèrie.

Els 40 graus era una temperatura insòlita fa unes dècades, però ara cada any hi arribem. A més, a causa de la crisi climàtica repetim aquests valors un dia rere l’altre. Enguany a més, el nombre de dies que hem tocat o superat a Catalunya els 40 graus és excepcional (10 dies). Si arribem a 12 dies s’igualarà l’any 2019, que fins ara marca el rècord anual de més dies amb temperatures màximes de 40 graus.

Els dies més càlids seran aquest divendres i demà dissabte. S’esperen màximes de 35 a 40 graus al prelitoral i entre els 38 i els 41 graus a l’interior de les Terres de l’Ebre, l’Anoia, el Bages i a tot el pla de Lleida. El Meteocat té activat l’avís de calor extrema per a divendres i dissabte a les quatre comarques ebrenques, sobretot Terra Alta i Ribera d’Ebre.

Dissabte serà el darrer dia amb temperatures disparades. La calorada no tornarà a repetir-se, en principi, en el que restarà d’agost. A partir de diumenge començarà un descens de les temperatures, però sembla que aquesta anhelada normalització tèrmica no arribarà de forma sobtada sinó que ens haurem d’esperar a mitjans de la setmana que ve per gaudir d’un ambient menys càlid del que tocaria. A partir de dilluns ja no s’arribarà als 37 o 38 graus enlloc, però no serà fins dijous que els termòmetres es quedaran per sota dels 33 graus a les Terres de l’Ebre i que la xafogor serà força menys acusada a la façana litoral.

Risc extrem d’incendis 

Es demana a la ciutadania extremar les precaucions en aquest episodi de perill extrem d’incendi, que previsiblement pot arribar al seu punt crític dissabte i allargar-se fins diumenge. És un episodi motivat per un increment de la temperatura i un descens de les humitats relatives especialment greu en aquestes zones.

El nivell 3 del Pla Alfa implica que no es pot fer cap activitat amb risc d’incendi forestal i queden aturats els treballs als boscos i la caça en els municipis afectats. S’han suspès a les comarques de Ponent, Tarragona i les Terres de l’Ebre Ebre, 863 autoritzacions que havien estat concedides per aquest divendres.

El cos d’Agents Rurals recorda que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències, accidents o inclús per intencionalitat. I demana tenir present que està totalment prohibit fer foc de qualsevol mena, en zones forestals i el seu entorn, així com llençar burilles des del vehicle.

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en fase de Prealerta el Pla d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT i fa una crida a la ciutadania perquè extremi les precaucions per no incrementar el risc d’incendi forestal davant l’avís de calor i l’increment de risc d’incendi especialment aquest divendres i dissabte.

Notícia relacionada

Activen el perill extrem d’incendis a 9 pobles de les Terres de l’Ebre

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -