14.3 C
Amposta

[ÀUDIO] El Govern augmenta en un 20,4% el pressupost de l’IDECE respecte el 2017

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Govern desplegarà una nova seu corporativa de la Generalitat a les comarques centrals, al barri Antic de Manresa. Així ho ha anunciat el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, aquest dilluns durant la seva intervenció a la comissió parlamentària per presentar el pressupost del departament. A Barcelona, a finals de mes s’iniciarà el trasllat dels serveis centrals de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, Polítiques Digitals i Administració Pública i Justícia al ‘Districte administratiu’ de la Generalitat, que permetrà estalviar 80 milions d’euros en els pròxims vint anys. En paral·lel, el Govern ha augmentat en un 20,4% el pressupost de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) fins als 1,96 milions.

En total, el departament d’Economia i Hisenda té un pressupost de 211,6 milions d’euros, amb una reducció d’un 0,4% respecte als comptes de 2017 d’acord amb les competències actuals de la conselleria. “Són uns pressupostos basats en una fiscalitat més justa, que accentua la redistribució de la riquesa i aposta de forma decidida per la sostenibilitat”, ha afirmat el conseller. El pressupost de despeses consolidades, és a dir, tenint en compte els ens adscrits al departament, ascendeix a 1.240,48 milions d’euros.

Entre aquestes entitats es troba l’Institut Català de Finances (ICF), amb un pressupost de 680 milions d’euros per “consolidar la independència” de l’organisme com a “banca pública”. Entre les funcions de l’institut, s’hi troben també la de facilitar l’accés al finançament al teixit empresarial per contribuir al creixement de l’economia catalana i impulsar la transició energètica de les companyies.

El Govern destinarà també 83 milions d’euros a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). L’entitat gestiona disset figures tributàries gestionades directament amb una recaptació directa de 3.900 milions d’euros. L’ATC disposa de 32 oficines pròpies i té una previsió de plantilla per al 2019 de 840 dotacions.

De cara al 2020, el Govern preveu desenvolupar una Xarxa Tributs de Catalunya per “augmentar l’eficàcia en la prevenció i la lluita contra el frau fiscal” i consolidar la plantilla. A més, preveu implantar l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica, per fer front també a l’emergència climàtica.

A més, el Govern destinarà 1,96 milions d’euros a l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) amb l’objectiu de reforçar el projecte de reserva de la biosfera i mantenir l’Ebre com un riu navegable.

En paral·lel, el Govern desplegarà un projecte de seu corporativa de la Generalitat de Catalunya a les comarques centrals, al barri Antic de Manresa. El projecte s’adjudicarà previsiblement l’abril de 2020 i finalitzarà el 2026. A més, s’enfortirà la Delegació Territorial de la Generalitat al Penedès, amb un augment de la dotació del personal.

A Barcelona, el 28 de febrer s’iniciarà el trasllat de 2.324 empleats de la Generalitat al nou ‘Districte administratiu’, un procés que s’allargarà fins al 5 de juny. En concret, traslladaran els serveis centrals els departaments de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, Polítiques Digitals i Administració Pública i Justícia, així com les entitats ICAEN i Agència Catalana del Consum del Departament d’Empresa i Coneixement.

L’objectiu és millorar “generar noves maneres de treballar” així com gestionar el patrimoni immobiliari de la Generalitat i millorar la comoditat del personal. El nou espai tindrà una superfície de 46.000 metres quadrats d’oficines i una capacitat màxima per a 2.600 persones.

Aragonès ha assegurat que el departament d’Economia i Hisenda és “clau” per impulsar “el dinamisme econòmic i la transformació social”. La conselleria ha articulat les fites estratègiques al voltant de cinc àmbits d’actuació. En primer lloc, la gestió eficient i responsable dels recursos públics, amb l’impuls de la contractació pública sostenible i la incorporació de processos de revisió de despesa.

Quant a les finances públiques, el departament ha impulsat mesures per reduir el pes del deute sobre el PIB. Respecte a la dinamització de l’economia catalana, la conselleria ha apostat per desenvolupar projectes de promoció econòmica i consolidar l’ICF com a “banc públic” d’inversions.

En matèria d’Hisenda Pública, el departament ha destacat la lluita contra el frau fiscal a través d’una política fiscal més “justa i progressiva”. Per últim, en la línia de difusió i atenció ciutadana, la conselleria ha apostat pel servei multicanal adaptat a cada segment de la població.

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, explica que el Govern ha augmentat en un 20,4% el pressupost de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) fins als 1,96 milions

Crítiques de l’oposició

El diputat del PP Santi Rodríguez ha criticat el “sobredimensionament” de l’Agència Tributària i ha afirmat que hi ha vuit impostos propis que s’incrementen. A més, ha alertat de les conseqüències de “l’operativa prevista” a l’Institut Català de Finances que, segons la seva opinió, podria suposar una reducció del suport de l’entitat a les empreses catalanes.

Des de Ciutadans, han assegurat que el Govern “no ha après res” i ha justificat l’esmena a la totalitat del grup al·legant que es tracta d’uns comptes que pretenen seguir tenint com a “ostatge” l’economia catalana.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -