14.3 C
Amposta

Antioxidants en l’alimentació

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Cada cop se sent a parlar més de la importància dels antioxidants en l’alimentació…

A conseqüència de diferents processos metabòlics de l’organisme -com poden ser la respiració o la digestió- diàriament es produeixen milions de radicals lliures, que no són més que productes residuals, que en cap cas beneficien a l’organisme. Tot i que aquest disposa de mecanismes antioxidants fisiològics, una aportació alimentària adequada proporciona substàncies antioxidants que milloren l’eficàcia d’aquests mecanismes.

Tanmateix, alguns processos i substàncies poden incrementar l’oxidació en l’organisme i, per tant, afavorir el procés d’envelliment del cos, és el cas de: la contaminació ambiental, el fet de fumar, el consum elevat de begudes alcohòliques, el consum elevat de greixos saturats, l’activitat esportiva excessiva, la sobreexposició a les radiacions solars, les situacions d’estrès elevat i sostingut i algunes infeccions víriques… són alguns dels factors que incrementen l’oxidació en l’organisme. Una quantitat excessiva d’aquests factors provoca un “estrès oxidatiu”, que pot danyar les cèl·lules i afavorir malalties metabòliques, cardíaques, neurodegeneratives i alguns tipus de càncer, així com un envelliment prematur. Per contrarestar aquest efecte oxidatiu és important mantenir una alimentació rica en antioxidants, substàncies presents en els aliments que minimitzen l’efecte dels radicals, disminuint així l’estrès oxidatiu de les cèl·lules de l’organisme.

Els antioxidants més coneguts són les vitamines C i E, la beta-carotè (la provitamina A), els polifenols i minerals com el seleni, el zinc, el coure i el manganès. La majoria d’aquests antioxidants es troben principalment en fruites i verdures de temporada, ja que en molts casos aquests vegetals els produeixen com a defensa natural contra les condicions ambientals en les quals creixen.

Aquests antioxidants es troben -a part de les fruites i les verdures i millor, com he dit, si són de temporada- en alguns aliments com les carns, els ous, els peixos, els cereals integrals, els fruits secs, l’oli d’oliva, els llegums i la xocolata.

S’ha de tenir present que els diferents processos de cocció dels aliments disminueixen l’eficàcia dels antioxidants. Una bona manera de menjar, sobretot les verdures, és en forma d’amanides.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -