14.3 C
Amposta

Amposta reforça el turisme de memòria amb la programació pels 85 anys de la Batalla de l’Ebre

El consistori oferirà rutes fluvials fins a la zona de la Torre de la Carrova, on va tenir lloc un cruent episodi de la Batalla de l'Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ajuntament d’Amposta vol reforçar el turisme de memòria a través de diferents episodis històrics que van tenir lloc en espais del municipi, i especialment, durant la guerra civil. Entre els projectes previstos en aquesta línia figura la posada en marxa del vaixell turístic finançat amb fons Next Generation per poder oferir rutes específiques a escenaris com la Torre de la Carrova, on va tenir lloc un dels episodis més sagnants de la Batalla de l’Ebre. Tot plegat s’afegeix a les visites i rutes que s’organitzen. Seguint la línia iniciada fa cinc anys amb la commemoració del 80è aniversari de la Batalla de l’Ebre, el consistori ha programat aquest 2023 un programa d’actes amb exposicions, conferències, obres de teatre i sortides.

La idea, segons ha desenvolupat l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, és poder vincular aquest aprofitament d’espais de la memòria històrica al potencial turístic del riu Ebre. Amb la posada en marxa del vaixell elèctric fluvial, que costarà un milió d’euros i està previst que comenci a funcionar abans de finals d’enguany, es puguin integrar una part de les rutes i visites que es fan actualment.

La idea concreta, en aquest cas, passa perquè el vaixell turístic faci una parada davant la mateixa Torre de la Carrova per narrar -també amb suports audiovisuals instal·lats a l’interior del mateix vaixell- el desenvolupament d’una maniobra prèvia de distracció que va acabar costant la vida de 700 brigadistes internacionals i 400 soldats franquistes en només divuit hores. La mateixa idea vol aplicar el consistori a la façana fluvial medieval de la ciutat.

“No només la memòria històrica és important per transmetre coneixement sinó que també podem aprofitar-ho en l’àmbit turístic”, ha subratllat Tomàs.

En el context de potenciar la difusió d’aquesta memòria, el consistori ha presentat el programa d’actes per aquest 2023 coincidint amb el 80è aniversari de la Batalla de l’Ebre. Aquest divendres, precisament, s’inaugura al Museu Terres de l’Ebre l’exposició ‘Rotspainer. Treballadors forçats espanyols durant la Segona Guerra Mundial’. La mostra es podrà veure fins al 12 de gener.

Justament, i per commemorar el dia de l’Holocaust, el divendres 27 de gener l’historiador Antonio Muñoz pronunciarà la conferència ‘Treballadors forçats espanyols i catalans en l’Europa de Hitler (1940-1945). Història, Justícia i (des)memòria’. També el dia 10 de febrer s’ha programat la conferència ‘Rafel Itarte i Agustí Maigí; eabrencs, rojos i esclaus del nazisme’, a càrrec de Francesc Itarte i Montser Ferrando.

En l’àmbit teatral, i dins de la temporada d’arts escèniques, la companyia Farrers Brothers representarà l’obra ‘Quanta, quanta guerra’ el pròxim 19 de març. A l’abril es presentarà el llibre ‘Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis’, de Lluís Montull i Carme Magí. El 5 de maig es projectarà el documental ‘La Llibreta del doctor Gras’ de Júlia Albacar, David Barrera i Andreu Prunera, sobre l’excavació de la fossa de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre.

Finalment, el 24 de juliol tindrà lloc la caminada popular fins al Mas de Talarn en un itinerari comentat en llocs estratègics de l’inici de la Batalla de l’Ebre relacionat amb l’acció bèl·lica del 25 de juliol. El tercer cap de setmana de setembre, Amposta participarà en el festival de cinema Front i durant la tardor Terra Enllà organitzarà rutes urbanes i fluvials.

“Al 80è aniversari vam començar un cicle d’activitats i li hem donat continuïtat, ja sigui amb exposicions, presentacions de llibres… Sí que li hem donat continuïtat amb les rutes guiades: a peu, fluvials o la caminada. Un any amb el camp de treball o presentant una recerca. En aquests cinc anys, hem fet diverses activitats i apostem per continuar donant continuïtat a tot el que és memòria històrica”, ha tancat la regidora de Cultura i Memòria Històrica.

Podeu consultar la el programa d’activitats per commemorar el 85è aniversari de la Batalla de l’Ebre a Amposta aquí.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -