14.3 C
Amposta

Al·lèrgens alimentaris

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Cada cop se sent a parlar més de les al·lèrgies alimentàries. Però quines són les més habituals?

Hi ha vuit aliments que són els “culpables” de la majoria de les al·lèrgies alimentàries en les persones: els ous, el peix, la llet, els cacauets, el marisc en general, la soja, els fruits secs i el blat.

OUS: l’al·lèrgia a l’ou és una de les al·lèrgies alimentàries més freqüents en lactants i nens petits. Com que els ous s’utilitzen en molts aliments de consum infantil -en bastants casos com ingredients “ocults” – l’al·lèrgia a l’ou és difícil de diagnosticar. La majoria dels nens que pateixen aquesta al·lèrgia ho són a les proteïnes de la clara, però alguns tampoc toleren les proteïnes del rovell.

LLET DE VACA (LA PROTEÏNA DE LA LLET DE VACA): entre l’1 i el 8 % dels lactants són al·lèrgics a les proteïnes presents en la llet de vaca i en les llets infantils elaborades amb llet de vaca. Dues terceres parts de les llets artificials comercialitzades estan elaborades amb llet de vaca. Les proteïnes de la llet també poden ser un ingredient ocult en aliments preparats.

PEIX I MARISC: les proteïnes del peix i del marisc poden provocar diversos tipus de reaccions al·lèrgiques. Aquest tipus d’al·lèrgia alimentària també és una de les més freqüents en els adults, i els nens no sempre l’acaben superant amb l’edat.

CACAUETS I FRUITS SECS: els cacauets es troben entre els al·lèrgens alimentaris que provoquen reaccions més greus. La meitat de les persones al·lèrgiques als cacauets també són al·lèrgiques als fruits secs, com les ametlles, les nous i els anacards, i sovint a les pipes de gira-sol i a les llavors de sèsam.

SOJA: l’al·lèrgia a la soja té una major incidència entre els lactants que en els nens grans. Entre el 30 % i el 40 % dels nadons que són al·lèrgics a la proteïna de la llet de vaca també ho són a la proteïna de les llets infantils elaborades amb soja.

BLAT: les proteïnes del blat es troben en molts aliments de consum habitual. Hi ha diferents tipus d’al·lèrgia al blat i diferents graus d’al·lèrgia. Tot i que l’al·lèrgia al blat sovint es confon amb la malaltia celíaca. Aquesta última, la malaltia celíaca és provocada per una sensibilitat de per vida al gluten. El gluten és una proteïna present en el blat, la civada, el sègol i l’ordi; i aquesta sensibilitat lesiona les parets de l’intestí prim.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -