14.3 C
Amposta

Alerten que la saturació de la xarxa elèctrica al Baix Ebre i el Montsià dificulta grans projectes de renovables

Una jornada del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials analitza l'autoconsum i les comunitats energètiques

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La saturació de les xarxes elèctriques de distribució al Baix Ebre i el Montsià dificulta, en aquests moments, la implantació de grans centrals energètiques renovables en aquests territoris. Així ho ha assegurat el degà del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Joan Gabriel Talarn, en el marc d’una jornada sobre l’autonconsum i les comunitats energètiques que l’entitat organitza aquest dimarts al Consell Comarcal del Montsià. Per contra, i segons ha apuntat el mateix degà dels enginyers, aquests problemes no afecten actualment les connexions per sota d’1MW per a autoconsum o comunitats, que continuen experimentant un gran creixement de projectes al territori durant els últims anys.

La manca de capacitat de transport suficient provoca que bona part dels projectes de grans centrals energètiques renovables es plantegin en zones com la Ribera d’Ebre i la Terra Alta per aprofitar les grans infraestructures d’evacuació de les centrals nuclears. Al Baix Ebre i el Montsià, proposa Talarn, “caldria fer inversions per reforçar aquestes xarxes de distribució per satisfer la demanda d’implantació que hi ha de renovables”.

De moment, però, els enginyers tècnics industrials constaten que el gran creixement en matèria de renovables en aquesta part del territori es focalitza en els projectes d’autoconsum i comunitats energètiques. Segons ha apuntat el degà, els diferents col·legis estatals han visat uns 170.000 projectes energètics durant els últims temps, fet que ha contribuït a recuperar el nivell d’activitat anterior a la pandèmia.

Precisament, la jornada d’aquest dimarts al Consell Comarcal del Montsià vol aprofundir, precisament, en qüestions sobre comunitats energètiques, autoconsums per a comunitats de regants, tipus d’instal·lacions, ajuts públics i criteris d’implantació de renovables en sòl no urbanitzable. S’han inscrit més de 80 persones, entre enginyers, arquitectes, comunitats de regants o representants de les administracions locals.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -