Les entitats que organitzen activitats de lleure a Terres de l’Ebre han notificat al Departament de Drets Socials un total de 223 activitats per aquest estiu. Fins ara s’hi han inscrit 8.697 infants i joves, 1.112 monitors/es i dirigents i 130 persones de suport. La majoria participen en algun dels 170 casals d’estiu. La resta d’activitats es reparteixen en 24 colònies, 14 acampades, 7 camps de treball i 8 rutes.
Entitats, associacions educatives juvenils, associacions de famílies, empreses i institucions organitzadores poden notificar les activitats a la Direcció General de Joventut fins a 7 dies abans de l’inici, de manera que les xifres encara poden créixer les properes setmanes. Segons les previsions de Joventut, de juny a setembre s’arribarà a xifres similars a la participació de l’estiu passat.
Enguany, amb 3.286 participants inscrits, el Montsià és la comarca amb més assistència, seguida del Baix Ebre (2.740), Ribera d’Ebre (2.334) i Terra Alta (337).
Aquest matí, la directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon, i la coordinadora de joventut a les Terres de l’Ebre, Ruth Martí, han visitat dos camps de treball a la Terra Alta. En el decurs de la jornada, Ramon ha donat a conèixer les dades de participació d’activitats d’estiu a les comarques ebrenques i ha destacat que per a promoure l’accés al lleure dels infants i joves de famílies en situació de vulnerabilitat el Departament de Drets Socials destina un total de 1,4 milions d’euros en beques, el que suposa un increment de 250.000 euros respecte de l’any passat.
Visita a les activitats de lleure educatiu
La responsable de l’Agència Catalana de la Joventut ha visitat la vintena de joves d’entre 14 i 17 anys que participen al camp de treball de patrimoni “Festival de Cinema a la Terra Alta”. Aquesta activitat, que té lloc del 19 de juliol al 2 d’agost a Bot, té per objectiu col·laborar amb el festival de cinema de la Terra Alta, l’In-FCTA, que organitza una associació juvenil local amb el suport de l’Ajuntament. Ramon ha estat acompanyada per l’alcalde del municipi, Lluís Agut.
El festival vol promoure a la Terra Alta la descoberta, la projecció i la divulgació de llargmetratges de diversa temàtica i gèneres i curtmetratges de producció pròpia a través del concurs de curtmetratges que s’organitza en el marc del Festival.
Tot seguit, Ramon ha visitat el Pinell de Brai on 24 joves participen al camp de treball “La lleva del biberó”. Es tracta de la 5a edició d’aquesta activitat vinculada a l’arqueologia on els nois i les noies fan tasques per recuperar les trinxeres situades a les rodalies del municipi. L’alcaldessa del Pinell de Brai, Eva Amposta, els ha acompanyat durant la visita.
Garantir l’accés equitatiu a les activitats arreu del país
Pel que fa als ajuts i beques per a garantir l’accés equitatiu a les activitats de lleure educatiu, el Departament ha incrementat les partides per a famílies d’arreu del país en situació de vulnerabilitat, fins arribar als 1,4 milions d’euros.
D’aquesta inversió, 850.000 euros s’aporten directament a les principals federacions d’entitats d’educació en el lleure per a impulsar beques per a infants i joves en situació de risc social perquè gaudeixin de colònies i activitats d’estiu. Aquestes beques han beneficiat més de 52.000 infants i joves des del 2014, de les quals 7.724 corresponen a l’estiu passat.
A més a més, el Departament també inverteix una partida global per a beques de 550.000 euros al programa propi de L’estiu és teu!, que majoritàriament cobreixen el 90% del cost de l’estada a famílies amb situació de vulnerabilitat social. Un total de 7.147 famílies catalanes s’han beneficiat d’aquests ajuts des del 2014.
A aquestes beques, cal afegir els ajuts a les famílies nombroses, monoparentals i acollidores amb una quantia equivalent al 10% del preu de les colònies de L’estiu és teu!, un ajut que ha beneficiat 15.547 famílies a tot Catalunya des de la implantació d’aquesta mesura el 2008.
A més, enguany s’ha inclòs la reserva de fins a 400 places finançades completament al programa L’estiu és teu! per infants i joves ucraïnesos/es que estiguin en situació de desplaçats a Catalunya. Aquests infants també es podran acollir a la subvenció de beques si participen en activitats organitzades per entitats del sector o bé ens locals.
Nous ajuts per a la discapacitat
Pel que fa a l’àmbit dels participants amb discapacitat, s’ha creat aquest 2022 una nova línia d’ajuts finançada amb un total de 300.000 euros. Aquesta partida es destinarà a les entitats d’arreu del país que organitzen les activitats per tal que contractin monitors/es que prestaran el seu suport als infants i joves amb dependència o discapacitat reconeguda.
El programa propi L’estiu és teu! preveu beques que garanteixen que els participants amb dependència o discapacitat reconeguda disposin de monitors i monitores en exclusiva per tal que puguin participar de les diferents activitats. Gràcies a l’aportació de 419.815€ acumulada des del 2013, un total de 588 infants i adolescents amb aquesta circumstància han pogut participar al programa amb l’ajut de fins a 517 persones de suport.
Redacció