14.3 C
Amposta

Frenen la construcció de 6.701 habitatges nous a l’Ametlla de Mar, Alcanar i Amposta

La Generalitat frena en total la construcció de 46.800 habitatges nous entre Malgrat de Mar i Alcanar

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

A la costa que va de Malgrat de Mar a Alcanar estan projectats 106.000 habitatges o hotels nous, però la Generalitat n’ha frenat prop de la meitat, en concret, 46.800, dels quals 6.701 pertanyen a les Terres de l’Ebre, als municipis de l’Ametlla de Mar (3.694), Amposta (847) i Alcanar (2.160).

El Departament de Territori ha aprovat inicialment el Pla director urbanístic (PDU), el pla de protecció que vol adaptar als criteris de sostenibilitat els projectes que hi hagi. S’ha revisat el planejament urbanístic de 41 municipis de 7 comarques: el Maresme, el Garraf, el Baix Penedès, el Tarragonès, el Baix Camp, el Baix Ebre i el Montsià. L’àmbit metropolità de Barcelona en queda al marge perquè té competències pròpies.

S’han analitzat 331 àmbits concrets de 30 d’aquestes localitats, que sumen 4.700 hectàrees de superfície i on es podrien construir 106.000 habitatges nous. Iniciatives com aquesta ja es van aprovar inicialment per a l’Alt Pirineu, on es va frenar la construcció de 8.500 habitatges, i a la Costa Brava, on s’ha evitat la construcció de prop de 15.000 habitatges.

En total, sumant el que s’ha aprovat aquest dijous i aquests plans directors anteriors, s’haurà desclassificat el sòl equivalent a cinc Eixamples de Barcelona.

Aquests son els 41 municipis on s’ha revisat el planejament:

  • Maresme: Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Premià de Mar i el Masnou.
  • Garraf: Sitges, Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú i Cubelles.
  • Baix Penedès: Cunit, Calafell i el Vendrell.
  • Tarragonès: Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Vila-seca i Salou.
  • Baix Camp: Cambrils, Vinyols i els Arcs, Mont-roig del Camp i Hospitalet de l’Infant.
  • Baix Ebre: L’Ametlla de Mar, el Perelló, l’Ampolla i Deltebre.
  • Montsià: Sant Jaume d’Enveja, Amposta, la Ràpita i Alcanar.

La majoria de pisos o cases projectats es destinarien a segones residències i al turisme. També s’han tombat projectes hotelers. En la revisió, es desclassifica sòl que fins ara era urbanitzable i que serà rústic. En un litoral ja molt pressionat, s’han eliminat els projectes amb un fort impacte ambiental, en zones inundables o vulnerables a temporals. I amb l’objectiu de fer pobles i ciutats més compactes on no sigui obligat l’ús del cotxe

El Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori destaca que la revisió urbanística vol evitar que es perpetuï el model d’urbanitzacions allunyades dels nuclis urbans principals. Segons calcula, s’estalviarà l’emissió de gairebé dos milions de tones de diòxid de carboni a l’atmosfera.

“El que eliminem en bona part, no només, son les possibles urbanitzacions. És un model a extingir pel que fa a la nova urbanització, lògicament. A les que hi ha el que hem de fer és donar-los tractaments que puguin millorar-ne els serveis i condicions”, ha afirmat el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra.

El pla estarà ara sotmès a un període d’exposició pública de 45 dies, durant els quals es podran presentar al·legacions. Després hi haurà un mes d’audiència als ajuntaments afectats perquè puguin participar novament en la redacció del document. L’aprovació definitiva es preveu a principis del 2023.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -