14.3 C
Amposta

El 76% de l’haixix comissat a Catalunya es va interceptar a la demarcació de Tarragona

La Guàrdia Civil va confiscar 7.852 quilograms de marihuana l'any 2022 i en el que portem d'aquest any la xifra s'enfila als 9.965 quilograms

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El 76% de l’haixix comissat l’any 2022 a Catalunya es va interceptar a la demarcació de Tarragona, segons dades de la Guàrdia Civil. Des de principis d’any i fins a aquest novembre, el cos ha desarticulat cinc organitzacions dedicades al tràfic de marihuana. Aquestes actuacions s’han saldat amb 22.000 plantes confiscades, 50 detinguts i 35 escorcolls. En una entrevista a l’ACN, el tinent coronel de la comandància tarragonina, Jordi Verger, subratlla que han escapçat la cúpula d’aquests grups i que la pressió policial exercida ha fet que es desplacin cap a altres indrets. També assenyala que alguns dels arrestats són víctimes del tràfic d’éssers humans.

Verger explica que l’haixix arriba via marítima des del nord d’Àfrica a les costes tarragonines i ebrenques. En el cas de la demarcació, diu que hi ha organitzacions que faciliten l’arribada i l’emmagatzematge d’aquesta droga, així com el seu transport, principalment, cap a Europa. “Tradicionalment, ens hem trobat amb organitzacions que ja van fent això i que juntament amb la pressió al sud d’Espanya, amb operacions especials contra aquest fenomen delinqüencial, ha fet que aquestes bandes busquin una altra vegada l’àmbit de Tarragona”, indica el responsable policial.

Per la qual cosa, indica, el 76% de l’haixix que es va comissar l’any passat a Catalunya es va interceptar a la demarcació tarragonina. En concret, van confiscar 7.852 quilograms d’aquesta substància l’any 2022 i en el que portem d’aquest any la xifra s’enfila als 9.965 quilograms. “Amb aquesta pressió feta a Tarragona hem pogut verificar que aquestes organitzacions han desplaçat les seves actuacions de descàrrega a altres províncies i, per tant, tenim constància de l’arribada d’haixix tant a la província de Barcelona, de Girona o també a la de Castelló; com a mínim hem aconseguit que aquestes bandes es plantegin buscar altres alternatives”, afegeix.

De fet, opina que la detecció d’aquesta “gran quantitat” d’haixix els situa en el “bon camí” i destaca que no és només un problema policial, sinó que es tracta d’una problemàtica “molt més complexa”. En paral·lel, detalla que no “predominen” els grups criminals dedicats al tràfic d’haixix conjuntament amb el cultiu de marihuana. “Les organitzacions que ens trobem venen directament d’altres països d’Europa i s’instal·len aquí, lloguen pisos, naus, porten tota la infraestructura de la gent que els hi munta el sistema elèctric, que coneix els additius que s’han d’usar; no tenim persones que viuen aquí i que un bon dia es dediquen a muntar plantacions”, tot i que admet que sempre hi ha excepcions.

22.000 plantes de marihuana comissades

Paral·lelament, Verger destaca que hi ha una activitat “molt important” en l’àmbit del narcotràfic a les comarques tarragonines i ebrenques. Des de començament d’any fins aquest novembre, han dut a terme cinc operacions “bastant rellevants” perquè han aconseguit arrestar les persones implicades en el cultiu de marihuana des dels nivells més bàsics de les bandes criminals fins als seus màxims responsables. “Ens trobem amb la part més baixa d’una organització, persones que les porten directament d’un país determinat -origen del grup- per fer-se càrrec de la plantació, els hi donen quatre instruccions i l’únic que fan és estar allí”, indica el responsable policial.

Per això, assenyala que en molts casos són persones que tot i ser coneixedores que delinqueixen es podrien considerar víctimes d’aquestes organitzacions, ja que moltes d’elles es troben en una situació més propera a la “tràfic d’éssers humans” que no pas a la d’autors d’aquests fets delictius. “Valorem molt positivament aquestes actuacions, no pel nombre de plantes, sinó més aviat per la capacitat que hem tingut d’imputar diferents delictes a aquestes persones, i de fet, en algunes d’aquestes operacions s’ha decretat l’ingrés a presó pràcticament de tots els detinguts”, valora el tinent coronel.

Les detencions s’han fet tant a la demarcació tarragonina com a l’àrea de Barcelona. En global, en els darrers deu mesos, s’han detingut 50 individus i s’han fet 35 escorcolls tant a plantacions de marihuana com en domicilis o naus industrials. En aquests dispositius també s’han comissat 150.000 euros i tres armes de foc. A més, el cos policial ha confiscat 22.091 plantes durant aquest any i uns 250 quilograms de cabdells. “És molt rellevant aquesta quantitat de les unitats florides perquè vol dir que hem desmantellat les plantacions en el moment més adient, ja que és quan tenien preparada la droga per enviar”, sosté. L’any passat, les plantes de marihuana comissades es van xifrar en 30.848. En la mateixa línia, remarca que en els últims dos anys han desmantellat una desena de narcollanxes.

Preocupació

El tinent coronel de la comandància de Tarragona afirma que els preocupa que les organitzacions criminals escullin Tarragona o Catalunya com l’indret per instal·lar la seva activitat delictiva. “Preferiríem que no ho fessin, estem intentant que ho tinguin molt difícil per fer aquestes plantacions i que si les munten tard o d’hora les puguem detectar per tal que es dediquin a una altra cosa o que ho facin a un altre país que no sigui Espanya”, assevera. Així mateix, el responsable subratlla la bona col·laboració entre els Mossos d’Esquadra, les Policies Locals i la Policia Nacional en matèria antidroga. “Aquesta col·laboració està tenint un efecte directe en l’eficàcia de tots”, tanca.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -