14.3 C
Amposta

38 olis d’oliva s’han presentat al 39è concurs de les Terres de l’Ebre de la fira de Jesús

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Un total de trenta-vuit mostres d’oli d’oliva s’han presentat a la fase prèvia del 39è Concurs al Tast dels Olis de les Terres de l’Ebre que se celebra en el marc de la XXVIII Fira de l’Oli i VII Fira de la Garrofa de Jesús, del 12 al 14 de maig, en una primera trobada de tastadors que va tenir lloc dimarts al vespre a la Sala de Tast de la Cooperativa Soldebre de Tortosa.

La primera categoria, la reservada al millor oli d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) de les Terres de l’Ebre, va comptar amb la participació de nou mostres, setze van ser les presentades a la modalitat sense DOP de les Terres de l’Ebre, cinc més opten al premi al millor oli d’oliva verge ecològic, i vuit tindran opció a guanyar el millor oli de productors particulars i de collita pròpia. De les quatre primeres categories sortirà el guanyador absolut del concurs.

Com és habitual, i després de la primera selecció, serà ara el Panell de Tast Oficial d’Olis Verges de Catalunya l’encarregat d’establir la classificació definitiva entre les tres de cada categoria que el primer jurat qualificador ha acabat seleccionant. Malgrat que la fira es farà per segon any consecutiu al mes de maig, el concurs al tast dels olis s’ha volgut mantenir com sempre al mes de febrer perquè les característiques organolèptiques dels olis es troben en el seu millor moment, i s’afavoreix així un millor treball als tastadors professionals encarregats d’avaluar-les.

Josep Ramon Vallés, president de la fira de l’oli i la garrofa de Jesús, comentava estar satisfet pel nombre de mostres presentades al concurs, “sobretot perquè parlem després d’haver tingut la pitjor campanya d’oli d’oliva amb la xifra de producció més baixa dels últims quinze anys”. Aquest és el resultat de dos anys seguits de sequera, agreujada per grans onades de calor. Al Baix Ebre i Montsià, pendents encara de dades oficials, la davallada podria situar-se en més del 80% de la mitjana habitual. Es pot arribar a pensar que amb menys producció d’oli les possibilitats de poder tenir referents també decau, però com diu Vallés, “la producció no està directament lligada a la qualitat, i és el que ens han transmès els experts tastadors de la fase prèvia”. De les mostres presentades hi ha moltes que continuen tenint aquell nivell extraordinari que converteixen els olis d’oliva verge extra ebrencs en tot un referent a nivell mundial.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -