14.3 C
Amposta

Vols fer-te un test d’antigen abans d’una trobada social o familiar?

Tot el que has de saber sobre els tests d'antígens ràpids

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les trobades socials i familiars d’aquestes festes de Nadal anticipen un augment dels contagis de Covid-19, amb una mica d’incertesa de fins a quin punt això pot tensar el sistema sanitari català. Per ara, s’espera que els casos vagin augmentant les pròximes setmanes i serà el Govern qui acabarà decidint si l’aguement és o no assumible i, per tant, si s’agumenten les restriccions per frenar la crescuda.

Davant d’aquest panorama, ja s’està notant un repunt a la compra dels tests per identificar possibles infeccions abans dels esdeveniments. Des que es va aprovar la venda sense necessitat de recepta de les proves d’autodiagnòstic el juliol passat, aquestes han anat reduint progressivament el preu. Actualment, es poden trobar tests d’antígens amb un preu individual que oscil·la entre els 3 i els 6 euros i que permeten tenir resultats en 15-20 minuts després de prendre mostres de la mucosa nasal o de saliva.

Quina evidència científica tenen els tests d’antígens d’automostra?

Des que es van comercialitzar al principi de la pandèmia, els tests ràpids d’antígens han millorat considerablement la seua sensibilitat (la capacitat per detectar casos positius de coronavirus) i la seua especificitat (la capacitat per descartar casos negatius). Així, mentre les proves de primera generació tenien sensibilitats que oscil·laven entre el 34% i el 80%, les de segona poden oferir sensibilitats superiors al 90% i, fins i tot, per sobre del 97%.

Quines garanties ofereixen els tests d’antígens per evitar contagis de coronavirus de cara a esdeveniments?

Aquestes proves son un complement per disminuir el risc de transmissió de la Covid-19 juntament amb l’ús de mascaretes, ventilació, higiene de mans o distància de seguretat. Tot i això, successos com el gran brot de Covid-19 en un hospital de Màlaga, arran d’un dinar prenadalenc, en què es van infectar 80 sanitaris malgrat que tots s’havien realitzat prèviament proves d’antígens que van donar negatiu, ens recorden que aquests tests compten amb importants limitacions que cal considerar.

El conjunt d’estudis científics que analitzen la utilitat de múltiples tests d’antígens coincideixen a assenyalar que aquests son especialment fiables durant la primera setmana de símptomes de Covid-19, en què sol haver-hi una càrrega viral més gran i, per tant, més risc de transmissió del coronavirus. En individus asimptomàtics o en fases molt primerenques de la infecció és on la utilitat es redueix i hi ha un risc més gran de falsos negatius en què persones veritablement infectades escapen a la detecció d’aquestes proves.

Consells per a la utilització dels tests d’antígens

El principal punt fort dels tests d’antígens és la seua capacitat per detectar ràpidament les persones infectades amb més càrrega viral (i potencialment més contagioses). Per contra, no son útils per detectar totes les persones infectades (son menys fiables que les proves PCR). A partir d’aquestes dades, l’ideal és que aquestes proves es facin just abans de les reunions, sobretot si acudirem a un lloc amb gent vulnerable. És important seguir les instruccions de les proves, ja que la seua fiabilitat depèn molt que tots els passos se segueixin correctament.

Si el resultat del test és positiu, és molt probable que la persona estigui infectada. Cal aïllar-se dels altres a casa i contactar amb el Centre d’Atenció Primària (CAP). Aquests establiran la prova confirmatòria i el rastreig de contactes en cas de ser positiva. No cal acudir directament a Urgències o al CAP, ja que contribueix a la saturació d’aquests serveis sanitaris i es pot contagiar a altres persones. Si l’individu té símptomes que afecten en grau variable la seua salut (sensació de falta d’aire, per exemple), ho ha de comunicar als serveis sanitaris responsables perquè valorin l’opció més adequada: urgències a l’Atenció Primària o l’hospital, cita normal, etc.

Si el resultat de la prova fos negatiu, això no justifica confiar-se i anar a l’esdeveniment saltant totes les mesures per reduir el risc de contagi. Els tests d’antígens no ofereixen certesa absoluta i la seua utilitat queda palesa quan es combina juntament amb la resta d’accions per frenar la transmissió del virus, no com a substitut.

En cas de ser contacte estret d’una persona amb infecció confirmada, un test d’antígens negatiu no serveix per descartar la infecció i cal igualment estar 10 dies de quarantena per a les persones no vacunades. Pel que fa a les persones vacunades, les recomanacions actuals dicten que els qui tinguin pautes de vacunació completa no han de guardar quarantena per contacte estret, excepte si es tenen símptomes o en casos sospitosos per la variant òmicron, on sí que caldrà mantenir-la. Per ara, no hi ha cap evidència que aquesta variant alteri la fiabilitat dels actuals tests d’antígens.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -