14.3 C
Amposta

Vins Desantesos, cooperativa de Vinebre, produeix de forma sostenible i tradicional vins i oli

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

A les Terres de l’Ebre podem trobar un dels cellers de vi més dissidents del país: Vins Desantesos. Aquesta cooperativa vitivinícola independent i innovadora va nàixer l’any 2020 a Vinebre, a la Ribera d’Ebre, de la mà de l’enòloga Ariadna Servelló que llavors tenia tan sols 25 anys. L’objectiu de Servelló era recuperar finques i va decidir elaborar vins de forma tradicional i respectant el medi ambient amb una forma alternativa d’agricultura basada en les antigues tècniques de regeneració de l’entorn natural i guiada per les fases lunars. En aquest projecte s’hi han sumat Abel Heredia, agricultor i ramader, Marc Cubells, mecànic, Montse Caballé, graduada en Turisme, i Josep Pros, pagès.

Al principi els seus esforços estaven especialment dedicats a refermar el projecte, però ja estan treballant en diferents experiències enoturístiques. La seua filosofia de sostenibilitat i proximitat els permet elaborar vins blancs típics de la zona, els brisats, amb tots els seus components sòlids del gra. La cooperativa ha produït Lo Tracalet, un vi jove macabeu i xarel·lo, Lo Barbut de BinEbre, un vi jove de garnatxa peluda, l’Helicrysum, un vi blanc macabeu amb criança amb les mares, i Lo Galatxo, un vi elaborat amb monastrell. A més, aquest passat mes de març van presentar un nou producte, un oli d’oliva verge extra, d’olives collides amb borrasses, com es feia tradicionalment.

Vins Desantesos no forma part de cap Denominació d’Origen i els seus preus son populars, malgrat això, just aquesta setmana Lluís Romero Garrido, sommelier i elaborador de vi, ha situat l’Helicrysum en la sisena posició, d’un total de cent vins, de la llista “Els èxits vínics de Catalunya” amb una puntuació de 94 punts.

Vins Desantesos membre de Vinyataires Lliures

Tot va començar fa dos anys, quan el celler Dasca Vins de Valls va haver de fer front a una multa de 2.000 euros per posar el nom del seu poble a les etiquetes dels seus vins sense pertànyer a la Denominació d’Origen Tarragona. Des de llavors, petits viticultors van veure que estàven desprotegits i van decidir agrupar-se. L’entitat vol donar veu als petits viticultors independents que fins ara no comptaven amb cap classe de representació al sector del vi.

El nou gremi constituït el novembre del 2021 compta amb una cinquantena de cellers catalans, un dels quals és Vins Desantesos de Vinebre, i la seua finalitat és defensar els interessos dels cellers independents i fer arribar les seues propostes a totes les taules on es decideix el present i futur del sector del vi.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -