14.3 C
Amposta

“Víctimes i Botxins”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest dimecres 17 d’agost al Casal Cultural de la Pobla de Massaluca, tindrà lloc la presentació del llibre “Víctimes i Botxins”. Darrera obra de l’historiador de Villalba dels Arcs, David Tormo. El cert és que tindré la sort d’acompanyar-lo en la presentació d’aquesta obra de caràcter històric, conjuntament amb Toni Ferré, alcalde de la Pobla. Per cert, un dels alcaldes que viu amb més passió el seu càrrec i sempre té un racó en el seu temps per ensenyar o explicar alguna història local de la Batalla de l’Ebre.

També és veritat que la Pobla té uns dels llocs més interessants, més visuals i més desconeguts dels espais de la Batalla de l’Ebre, concretament, la Punta del Duch. Veritablement, hauria de ser uns dels llocs de visita obligatòria davant la panoràmica que es contempla: a sota  pendent cap a baix  el riu Ebre, el riu Matarranya i a l’altra banda del riu cara oest, el municipi de l’Aragó de Faió. Per cert, a la sortida de la Pobla anant cap a Faió encara es poden trobar alguns gravats sobre pedra que recorden l’arribada de les tropes rebels. Gravats com em contava Toni Ferré, varen ser fets per un picapedrer que arribà amb l’exèrcit sollevat, deixant la seva empremta. Simplement, curiós d’anys d’humanitat i que poc hem canviat: els grafits segueixen deixant petjada.

Tornant al llibre “Víctimes i Botxins” narra la història convulsa dels anys 30 del segle passat a Vilalba dels Arcs. L’autor, David Tormo, fa un exercici de recuperació i recerca de documentació de l’època per tal de narrar el que va passar durant aquella maleïda dècada a aquest poble de la Terra Alta. Tanmateix, llegint des de la distància t’adones que els fets que van passar a Vilalba, també varen passar a altres pobles de la comarca i de Catalunya. En poques paraules, no va ser un fet puntual sinó ben bé general.

“Víctimes i Botxins” és un llibre de Memòria Històrica perquè recupera fets que estaven oblidats en el bagul de la memòria col·lectiva de Vilalba, que l’autor el transforma en història real i documentada. Però també és un llibre pedagògic, per analitzar tranquil·lament  aquells fets, aquelles batalles, aquella guerra i la posterior repressió. Un llibre per aprendre dels errors i mai més aquells fets tornin a passar. Un llibre per tancar cicatrius històriques i millorar la convivència entre les persones i veïns.

Per acabar, cal dir que el llibre “Víctimes i Botxins” el podeu trobar al Centre d’Interpretació 115 dies de Corbera, formant part de la seva llibreria, formant part també d’aquells llibres imprescindibles per entendre millor el que va passar a les nostres comarques ebrenques durant la batalla més cruenta i sanguinària de la Guerra Civil.

Batiste Forcadell, director del COMEBE

 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -