14.3 C
Amposta

Unió de Pagesos preveu una campanya d’olivera amb producció molt baixa a Baix Ebre, Montsià i la Terra Alta

El sindicat ha anunciat que continuarà treballant per aconseguir mesures extraordinàries per la sequera

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Unió de Pagesos estima que la campanya de l’olivera d’enguany patirà una reducció dràstica a les comarques del Baix Ebre i el Montsià a causa de la sequera agreujada pel vent ressec, i en les de la zona dels pantans de Riudecanyes, Margalef i Guiamets, al Camp de Tarragona, per la manca de reg. Tot i que l’extensa floració de les oliveres de fa pràcticament un més feia preveure una bona collita a tot Catalunya, finalment no ho serà en aquestes zones.
 
D’una banda, al Baix Ebre, al Montsià i a la Terra Alta, les flors dels arbres s’han cremat les últimes setmanes per un vent ressec i les expectatives d’una bona collita s’han reduït molt. A més, les oliveres ja patien una sequera acumulada.

D’altra banda, al Baix Camp, al Priorat i a la Ribera d’Ebre, la situació també és greu perquè aquest any serà el tercer consecutiu amb una afectació molt important per a la collita d’olives. Els arbres d’aquesta zona han estat molt estressats hídricament, ja que són plantacions de regadiu que depenen de l’aigua dels pantans de Riudecanyes, Margalef i Guiamets, que continuen completament buits.
 
L’olivera de regadiu d’aquest àmbit està molt debilitada per afrontar aquests fenòmens climàtics adversos. La floració de l’olivera en la zona dels pantans s’ha assecat; la rapa que hi havia era dèbil i prima i ja anticipava una mala collita si les condicions no milloraven. A més de la pèrdua de producció, aquesta situació posa en risc la continuïtat de moltes explotacions professionals al Baix Camp, alhora que tindrà repercussió en les cooperatives, que ja preveuen la possibilitat de no poder obrir la pròxima campanya.
 
Segons la informació recollida pel METEOCAT, la sequera pluviomètrica afecta especialment l’àmbit de l’Ebre, amb un maig sec i molt sec en punts del prelitoral i litoral sud. La precipitació d’aquesta primavera ha estat irregular, més abundant a la major part de la meitat nord, mentre que al terç sud l’estació ha estat seca.

Davant d’aquestes circumstàncies i de la greu situació de moltes explotacions, Unió de Pagesos ha assegurat que treballarà perquè les administracions articulin mesures extraordinàries i urgents de suport al sector afectat per sequera, com ho va fer l’any passat. El sindicat va aconseguir un ajut per a olivera de secà a tot Catalunya i un ajut per a la zona de Riudecanyes i la reducció de mòduls de l’IRPF per a totes les comarques afectades, petició que mantindrà aquest any.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -