14.3 C
Amposta

Unió de Pagesos denuncia que els controls de fauna cinegètica “no funcionen” amb ramats afectats per tuberculosi

El sindicat assegura que Acció Climàtica els posa "traves" i no facilita informació sobre la incidència de la malaltia

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Unió de Pagesos ha denunciat que els controls de fauna cinegètica “no funcionen” i que els Serveis Territorials d’Acció Climàtica a l’Ebre “entorpeixen” les actuacions. Des del sindicat asseguren que des del Departament no els faciliten informació sobre la incidència de la tuberculosi que pateixen els porcs senglars i la cabra Hispànica. Denuncien que hi ha ramats amb afectacions del 50% i que s’estan donant autoritzacions amb restriccions. Per això, demanen que s’implementi un pla de gestió pels danys causats per les sobrepoblacions d’aquests animals i exigeixen que s’assumeixin responsabilitats. A més, UP denuncia que diversos propietaris amb terres dins de la Reserva Nacional de Caça dels Ports no han obtingut cap resposta per sortir-ne.

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha denunciat que Acció Climàtica “no facilita” fer més controls de la fauna cinegètica, ni aplicar “les mesures urgents” que inclou el decret de caça aprovat a l’abril per regular les poblacions d’aquestes espècies, com el porc senglar, i “evitar danys a sector agrari”. Des del sindicat alerten que les ramaderies extensives, sobretot de bous als Ports, pateixen pel risc que “l’alta incidència de tuberculosi” que tenen animals com el porc senglar, posi en risc sanitari les explotacions.

El coordinador comarcal del sindicat al Baix Ebre, Carlos Sanz, ha alertat que no es donen permisos per a caçar, però que la majoria d’exemplars que es cacen donen positiu per tuberculosi. Dels 80 porcs senglars que es van matar l’any passat en una finca de 70 hectàrees, es van fer mostres a la meitat i d’aquests, un 80% tenien la malaltia.

Preocupats per la recuperació de la cabra hispànica

Sobre la situació sanitària d’aquestes espècies salvatges reclamen al Departament més informació i transparència. Unió de Pagesos ja va demanar l’abril del 2023 que els límits de la Reserva Nacional de Caça dels Ports retrocedís dos quilòmetres per poder “actuar sobre la cabra hispànica” com amb la resta d’espècies i “que aquesta no fos causa de l’abandonament de les finques més properes a les faldes del Port”, com va passar a partir dels anys vuitanta.

També reclamen que davant de la recuperació de la població de cabra salvatge al parc natural dels Ports, la Reserva Nacional de Caça tingui un pla de gestió per evitar danys als cultius d’aquests animals. Des d’Unió de Pagesos assenyalen que aquesta espècie també és “transmissora de la tuberculosi”. El sindicalista Miquel Piñol ha afegit que abans del brot de sarna, amb “sobrepoblació de cabra”, es van facilitar vacunes als ramaders però ara n’han d’assumir el cost.

Intimidats i pressionats

El sindicat també denuncia que diversos propietaris amb terrenys a la Reserva Nacional de Caça dels Ports no han obtingut cap resposta a les tres sol·licituds que han presentat, des de 2021, a Acció Climàtica i a la Reserva demanant la segregació o la caça dins les seves propietats.

El sindicat denuncia la intimidació i repressió que “s’exerceix amb l’empara del Departament” a alguns sindicalistes que s’impliquen en aquests afers. Sanz ha assegurat que els pagesos i ramaders, i també els caçadors, que protesten, reben “pressions i denúncies” per part dels funcionaris d’Acció Climàtica. Ell mateix lamenta que va rebre una denúncia per llençar exemplars de cabres mortes a la seu de la Reserva de caça en un acte de protesta.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -