14.3 C
Amposta

Unió de Pagesos crida la pagesia a una manifestació a Tortosa el 3 de març

El sindicat alerta de la crisi als cítrics, denuncia la rebaixa de l'ajut a l'arròs i que no s'hagi reconegut l'afectació real del Filomena a les oliveres

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Unió de Pagesos ha convocat una manifestació a Tortosa pel dijous dia 3 de març, en forma de tractorada. El sindicat fa una crida a tota la pagesia de les Terres de l’Ebre, dins la campanya de mobilitzacions “#LaPagesiaDiuProu”, que tindrà lloc a tot Catalunya. La ruta de la tractorada s’iniciarà a les 11 del matí al pàrquing de Soldebre, al costat de la C-12, i marxarà fins als Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a la plaça de Gerard Vergés.

Segons els membres del sindicat que han participat en la roda de premsa d’aquest matí, entre ells Rafel Verdiell, responsable delegat a la Permanent Nacional d’Unió de Pagesos, la pagesia de les Terres de l’Ebre “té més que motius per reivindicar l’acció dels governs català i espanyol davant la caiguda dels preus en origen gràcies a permetre abusos i pràctiques deslleials dins de la cadena alimentària i davant l’encariment dels costos de producció”. Un bon exemple d’això, segons afirma, és el sector dels cítrics on, a més, l’entrada de les importacions de taronja de Sud-àfrica i Egipte han retardat la comercialització de taronges de l’Estat espanyol i algunes superfícies en fan ofertes a preus mínims, fins a 0,65 euros el quilo.

Per la seua banda, el sector de l’arròs ha vist que no se sentia la demanda de recuperar l’ajut agroambiental, rebaixat un 20%, i que ara no compensa els sobrecostos del conreu, objectiu pel qual va ser creat. Pel que fa als oleïcultors, han vist amb disgust com el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural feia uns peritatges dels danys causats fa un any pel temporal Filomena que no responen a la realitat. La pagesia afectada va recórrer aquests peritatges que no reconeixen la totalitat dels danys i encara n’espera les resolucions.

El sindicat també ha denunciat reiterades vegades que la pagesia ha de fer front a noves obligacions productives, ambientals i socials sense cap compensació, establertes a la nova Política Agrària Comuna (PAC), i a una aplicació d’aquesta a l’Estat espanyol lesiva per a la pagesia.

El sindicat remarca també, com a amenaces a l’activitat agrària, el model depredador de sòls agraris i paisatge en la implantació de les energies renovables i de les noves infraestructures, i una creixent desconnexió entre el món urbà i la tasca de la pagesia, que s’està traduint en incivisme al món rural i periurbà i un estat d’opinió advers, arran de mantres que tracten l’alimentació, la pagesia i l’activitat productiva amb apriorismes i prejudicis ideològics.

Per tot això, Unió de Pagesos demana als governs de l’Estat i de la Generalitat polítiques concretes, com una legislació que faci possible un mercat amb preus justos, transparent i equitatiu per a la pagesia, la modificació de la normativa fiscal, social i econòmica per pal·liar el fort encariment dels costos de producció o la modificació del Pla Estratègic de la PAC a l’Estat espanyol, entre altres.

D’altra banda, Unió de Pagesos preveu continuar la campanya de mobilitzacions el 26 de març davant de centres de la gran distribució per reclamar uns preus justos. A més, ha proposat a Unió d’Unions una manifestació que aplegui les seves organitzacions el 15 de març davant del Ministeri d’Agricultura a Madrid.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -