El thriller teatral ‘L’increïble assassinat d’Ausiàs March’ ha estat l’obra que ha encetat la setzena edició de Litterarum, la fira d’espectacles literaris que s’allargarà fins diumenge a Móra d’Ebre. Com a novetat, enguany la programació se centra en el públic adolescent, amb una “prova pilot” d’una trobada de joves lectors de les Terres de l’Ebre aquest dissabte. “Els joves estem constantment connectats i se’ns planteja com una forma de plaer i no una obligació, podem veure que la lectura pot ser interessant i divertida”, ha assenyalat la directora del certamen, Gemma Sastre. El programa també inclou activitats per homenatjar doblement a les figures de Josep Vallverdú i el rector de Vallfogona.
Els alumnes de tercer d’ESO de tres instituts ebrencs han omplert el teatre de la Llanterna de Móra d’Ebre aquest divendres al migdia, en el passi de ‘L’increïble assassinat d’Ausiàs March’. L’obra en format thriller ha anat a càrrec de la companyia valenciana Crit, que ha indagat en la figura i trajectòria del poeta resseguint un fil argumental on es mescla l’actualitat amb el segle XV amb tocs musicals i d’humor.
Entre les propostes que conformen el programa del certamen, destaquen la primera trobada de joves lectors de les Terres de l’Ebre i la segona edició del sopar maridatge al Castell de Móra, que fusionarà gastronomia amb la música del cantautor Cesk Freixas i textos de Roc Casagran. Totes dues iniciatives se celebraran aquest dissabte i encara mantenen inscripcions obertes.
De fet, un dels reptes principals de la setzena edició de Litterarum és acostar-se al públic més jove i demostrar les múltiples opcions que ofereix la literatura. En aquest sentit, la directora del certamen, Gemma Sastre, ha apuntat que enguany s’ha apostat per una programació d’activitats amb el clar objectiu d’atreure aquest col·lectiu, el qual llegeix habitualment a través dels continguts digitals. “Ajudem a combatre l’estigma que la lectura només és per a les escoles”, ha insistit Sastre.
Ara bé, el públic jove no és l’únic al qual va dirigit el festival, que planteja activitats durant quatre dies. La fira conserva el seu caràcter professional i es reivindica com un punt de trobada per a programadors i tècnics de cultura que vulguin conèixer de prop l’oferta cultural actual. Al llarg de tot el cap de setmana, s’han programat 22 presentacions de llibres i catorze espectacles. D’aquests, cinc s’inclouen en el Litterarum Petits, un espai del festival que es dedica tant als infants com al públic familiar. Amb tot plegat, la previsió de l’organització és que enguany se superin les 3.500 persones que habitualment participen del Litterarum.
Doble homenatge a Vallverdú i el Rector de Vallfogona
Coincidint amb el centenari del naixement de l’escriptor Josep Vallverdú, Litterarum també ha inclòs una sèrie d’iniciatives per posar en valor el seu llegat literari. Així, s’han programat espectacles que giren al voltant del personatge del Rovelló, per tal d’apropar el “mestre de la literatura infantil i juvenil a Catalunya” als més petits. Aquest però, no serà l’únic homenatge; els 400 anys de la mort del Rector de Vallfogona protagonitzarà l’espectacle ‘El misteri de Vallfogona, el cas del rector’, que es representarà aquest divendres al vespre a la Plaça de Dalt de Móra d’Ebre.
ACN