14.3 C
Amposta

Un llibre recull fotografies d’Antonio Roca Cid reflectint la vida de la Tortosa dels anys 60, 70 i 80

El llibre, obra de Quimo Panisello, Roc Salvadó i Marina Pallás, conté una vuitantena de fotografies comentades que retraten la vida social i quotidiana de la Tortosa d’entre els anys 60 i 80

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Ganzell Edicions ha publicat Antonio Roca Cid. Lo retratista del Rastre, obra de Quimo Panisello, Roc Salvadó i Marina Pallás i amb l’adaptació al tortosí de Toni Cardona. Es tracta d’un llibre de fotografies del retratista tortosí que reflecteix la vida social i quotidiana de la Tortosa entre els anys 60 i 80 del segle passat. El llibre ja està a la venda i es presenta el pròxim dia 1 d’abril a dos quarts de sis de la tarda a l’Aula Magna del Centre Associat de la UNED de Tortosa.

El grafista Quimo Panisello, l’historiador Roc Salvadó i la periodista Marina Pallás han treballat a sis mans per seleccionar una vuitantena de fotografies inèdites i oferir la mirada particular d’un fotògraf que sap captar la vida d’una ciutat i un temps.

L’objectiu principal d’aquest treball ha sigut articular a partir d’una àmplia selecció de fotografies d’Antonio Roca Cid la història del seu barri, el Rastre, i de la seua ciutat, Tortosa, tant a partir de la plasmació dels grans esdeveniments locals històrics o populars, com del retrat de la vida quotidiana, en l’escenari d’una Tortosa canviant, entre el final del Franquisme i els inicis i la consolidació de la democràcia.

Amb la sensació d’estar fullejant un àlbum de fotografies molt personal, el llibre destaca tant per l’amalgama de petits detalls, com les dates a mena de calendari de sobretaula, que fixen la imatge en un moment concret, com els comentaris de les fotografies que agafen volada gràcies a la ploma dels autors, que contextualitzen les imatges d’una manera solvent i a la vegada poètica. L’eix vertebrador de l’obra el marca el reguitzell de màquines de retratar del fotògraf Antonio Roca Cid, i les seues instantànies que s’entrelliguen amb la cronologia de la ciutat, per tal de plasmar els successos històrics ordenats en el temps. El llibre també vol ser una mena d’homenatge al mateix fotògraf i el seu extens arxiu de negatius.

Antonio Roca Cid va nàixer el 1940 al Raval de Jesús, fill del periodista esportiu José Roca Borrull. Ben aviat se sent atret pel món de la fotografia gràcies a la seua iaia Maria qui li comprarà la seua primera màquina de retratar. De ben jove entra a la secció de fotografia del Cercle Artístic i l‘any 1969 s’associa a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, obtenint més endavant premis i realitzant diferents exposicions. Avui i sempre amb la càmera penjada del coll, és una figura molt coneguda i popular a la ciutat: és lo retratista del Rastre.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -